Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С какво оръжие ще воюва войникът на 21 век

[post-views]
С какво оръжие ще воюва войникът на 21 век

Автор: Доц. д-р инж. Георги Маринов, полк. о.р.

В рамките на разработваните програми „Войник на бъдещето“ индивидуалното въоръжение на боеца заема централно място. То включва стрелковото и хладното оръжие, както и носимия запас от боеприпаси.
В страните от НАТО се провежда усилена работа по създаването на нови образци щурмови пушки и подцевни гранатомети към тях с възможности за повишаване на ефективността на водения единичен и автоматичен огън.  Американската програма ACR (Advanced Combat Rifle – бойна пушка  на бъдещето) стартира през 1986 г., но досега не разкри достоен конкурент на щурмовата пушка М-16А2. В рамките на проведените конкурси се появиха безгилзовите щурмови пушки H&K G-11, експерименталните пушки на фирмите Colt, Steyr, пушките OICW, G-36, F-2000, ХМ-8 и др. Нито една обаче засега не е получила одобрението на комисиите и това предизвикателство пред конструкторските бюра на водещите оръжейни фирми остава актуално.

G11_в разрезВ края на 60-тe години водещата немска оръжейна компания Heckler&Koch разработи интересно и нестандартно оръжие с обозначение  H&K G-11 използващо безгилзови патрони с калибър 4,7х33. Патроните нямат метална гилза, като на барутния заряд е придадена формата на патронника и в него е впресован изцяло облеченият куршум. Зад куршума бил разположен специален изтласкващ заряд в медна чашка. В момента на изстрела зарядът изтласквал куршума напред до врязването му в каналите на цевта, гарантиращо възпрепятстване на преминаването на барутни газове пред куршума. Отпред патронът бил закрит с пластмасово калпаче, което било изхвърляно напред при изстрел. Елементите на капсула, барутният състав и неговото външно покритие изгаряли напълно в цевта. Разработката била завършена в края на 80-те години, като конструкторите успели да решат и най-съществения проблем – възможността за самовъзпламеняване на патрони в нагорещения патронник. 
Щурмовата пушка била лека, с малък калибър и висока точност на стрелбата. Ударно-спусковият механизъм позволявал воденето на единичен, автоматичен огън и стрелба на редове по 3 изстрела. Работата на автоматиката била основана на принципа на отвеждане на част от барутните газове от цевта, които били използвани за задвижване на подвижна система с механизъм за заключване на цевта към затвора и подаване на патрони към патронника. Възвратната пружина била разположена под цевта.
Едноредният пълнител на пушката имал вместимост 50 патрона и бил закрепен хоризонтално над цевта. Патроните се подавали във въртящ се патронник. В изходно положение патронникът бил разположен в една ос с канала на цевта. При изстрел откатната сила завъртала на 90 градуса патронника, който заемал вертикално положение. С помощта на лост следващият патрони от магазина се вкарвал в патронника, който се завъртал отново в хоризонтално положение с част от барутните газове. Ударно-спусковият механизъм бил регулиран така, че да може да произвежда по 460–600 изстр./мин, което се считало като оптимален темп на стрелбата на съвременните щурмови пушки. 
Пушката била подложена на серия изпитвания, но не била приета поради сравнително сложния механизъм, съдържащ голямо количество въртящи и плъзгащи се части. Освен това в рамките на НАТО бил приет като стандартен патронът с калибър 5,56х45.
 Важно изискване към стрелковото оръжие на войника на 21 век се счита модулността. Тя изисква създаване на възможности към основния модул да се монтират и демонтират различни допълнителни елементи в зависимост от обстановката и изпълняваните задачи. 

Colt M 4Colt М-4
(скъсен вариант на Colt М-16), която включва: 
• 5,56-мм базова щурмова пушка;
• лазерна система за откриване и прехващане на целта;
• система за изобразяване на зоните на интерес;
• лазерен целеуказател;
• колиматорен мерник за близък бой;
• термовизионен мерник;
• мерник за нощна стрелба;
• механичен мерник;
• подцевна гранатохвъргачка;
• рамков мерник за гранатохвъргачката
• лазерен далекомер;
•многофункционален щик-нож.
 Моделът Colt М-4 е един от сполучливите опити, при които, без да се променят съществено принципът на работа и конструкцията на базовия модел Colt M-16, е създадено ново компактно модулно оръжие. При нея са запазени възможностите за стрелба в три режима – единичен, автоматичен и на редове по 3 патрона. В незначителна степен е променен дизайнът, намалени са дължината на цевта от 510 на 386 мм. Скъсена е и пластмасовата ложа. Затворната кутия е изработена от алуминиева сплав, което е довело до намаляване на общата маса на 2,54 кг, което е добро постижение за оръжие, използващо междинни патрони. Постоянният пластмасов приклад е заменен с по-удобен телескопичен приклад, който при нужда се изтегля напред. По-малките размери на затворната кутия са довели до скъсяване на хода на газовото бутало, което е дало възможност за увеличаване на темпа на стрелбата до 1000 изстр./мин.  
Както при всички останали варианти на М 4 може да се монтира подцевната гранатохвъргачка ЕМ 203, с помощта на която се изстрелват 40-мм гранати на разстояние до 400 м. Освен това на дулото, върху огнегасителя може да се поставя дулна граната, която се изстрелва директно от цевта. Възможно е монтирането и на оптичен мерник, но за целта следва да се демонтира ръкохватката за носене. 

Heckler&Koch G36Германската 5,56-мм щурмова пушка на фирмата Heckler&Koch H&K G36 е друг пример за перспективно индивидуално оръжие на бъдещия войник. Нейната конструкция до голяма степен прилича на американската М-16 и работи на принципа на използване на част от барутните газове за задвижване на затвора. Характерна особеност е разделянето на затворната рама от газовото бутало. Заключването на затвора към цевта се осъществява с помощта на седем бойни издатъка, които се движат в наклонени канали. При изстрел те завъртат затвора на 30 градуса, за да се отключи от цевта. Този принцип на работа позволява намаляване на броя на подвижните части. На модулен принцип е изграден ударно-спусковият механизъм. Той е монтиран в един блок заедно с пистолетната ръкохватка и превключвателя за вида на водения огън. Пушката стреля на единичен и автоматичен огън. 
G 36 е снабдена с постоянен оптичен мерник ZK 3х40 с трикратно увеличение на целта. Той осигурява водене на огън на разстояния от 70 до 1000 м. Може да се монтира прибор за нощно примерване, позволяващ воденето на прицелен огън на разстояние до 350 м по гръдна  фигура. 
С пушката може да се изстрелват стандартни ръчни гранати с калибър 40 мм. Пълнителят е с вместимост 30 патрона и е изработен от прозрачна пластмаса. Има издатъци за закрепване на два пълнителя един към друг. В съответствие със съвременните изисквания за маскировка по повърхността на цялата пушка е нанесено термоизолиращо покритие. Това ограничава възможността за разкриване на позицията на стрелящия от противникови снайперисти. Изпитанията са доказали високата надеждност при стрелба. При стрелба на 100 м на редове от 5 изстрела разсейването е само 12 см.

F 2000Висока модулност притежава белгийската разработка с обозначение F-2000
Тя има шест основни модула. Базовият модул е разработен по схемата „бул-пап“, при която част от ударно-спусковия механизъм е разположен в приклада. Оръжието използва стандартните в НАТО 5,56-мм патрони и може да стреля в два режима – автоматичен, с темп на стрелбата 850 изстр./мин. и единичен. Пълнителят има вместимост 30 патрона и е взаимнозаменяем с този на американската пушка М 16, който е приет като стандартен в страните от НАТО. 
F 2000 работи при използване на част от барутните газове за презареждане. Дизайнът на пушката е подчинен на изискванията за ергономичност и максимално удобство при превключване на режимите на огъня, блокирането и отключването на ударно-спусковия механизъм, управлението на спусковия лост на пушката и на допълнително монтираната гранатохвъргачка, замяната на пълнителя и др. 
F2000F-2000 е отлично балансирана, като точката на допиране на приклада до рамото лежи на осевата линия на цевта. Така се отстранява отскачането на оръжието при изстрел, подобряват се неговата точност и групираността на серията изстрели. Центърът на масата е разположен непосредствено над мястото за захващане на ложата с ръка, което създава удобство при продължителното водене на огън, особено на автоматичен режим. Отворът за изхвърляне на изстреляните гилзи е изнесен силно напред. Излитащите празни гилзи се насочват надолу и не отклоняват вниманието на стрелеца.
 40-мм гранатохвъргачка е допълнителен модул към системата. С нея се изстрелват различни видове стандартни в НАТО гранати със скорост 76 м/с. 
Върху пушката може да се поставя оптичен мерник, разработен като  отделен модул. Той осигурява увеличаване на целта 1,6 пъти. Външната му повърхност се вписва в линията на пушката, без излишни издатъци, непрекъснато закачащи се по дрехите на войника. Модулът на пластмасовата ложа има тройна функция. Когато пушката се използва без гранатохвъргачка, тя закрива пространството пред спусковата скоба и създава условия за удобно захващане с лявата ръка. На предната  й стена има отвор, в който може да се монтира лазерен целеуказател, тип „червена точка” за бързо премерване. При необходимост отворът се разширява и в него може да се поставя осветяващ фенер. 
Модулното изграждане на F-2000 разширява значително възможностите на войника на бъдещето да изпълнява широк кръг от задачи по нанасяне на поражения на противника, разрушаване на леки прегради, поразяване на транспортни машини и лекобронирани цели, успешно противодействие срещу въоръжени терористи и др.

631cc9d6922fa63235efaf8a30c4006aПроектите за създаване на оръжие за войника на бъдещето доведе през 1998 г. до появата на 5,569-мм щурмова пушка с обозначение ХМ29 OICW (Objective Individual Combat Weapon). Тя е продукт на съвместна разработка на немската компания  Hecler&Koch и американската Alliant Techsystems.  
Идеята на нейните конструктори е тя да интегрира възможности за съчетаване на огнева мощ с непрекъснато следене на целта, определяне на точното разстояние до нея и автоматично установяване на взривателя на гранатата в бойно положение преди изстрелване. Според нейните автори тя гарантира 90% вероятност за попадение в целта на разстояние 500 м и 50% на 1000 м. 
ХМ29 OICW е изградена на модулен принцип и съчетава 5,56-мм пушка, 20-мм гранатохвъргачка и система за управление на огъня, включваща оптически прибор, лазерен далекомер, датчици за отчитане на условията на околната среда, прибор за съпровождане на цели, видеокамера, термичен модул и специален балистичен компютър. Тази комбинация е насочена към решително подобряване на вероятността за точно попадение и универсалност на оръжието при всякакви условия.За прихващане на целта на къси и дълги разстояния през деня е избран оптичен прибор. В него управляващ лазер следи целта и изпраща импулси за получаване на точна информация за разстоянието. Щом то бъде определено, управлението на огъня се настройва автоматично.
Видимост на стрелеца зад ъгли и препятствия се осигурява с помощта на видеокамера или термичен модул. Изображението се проектира върху малък дисплей, монтиран в каската на боеца. Захранването с патрони се осъществява от пълнител с вместимост 30 патрона, който се поставя в гнездо, разположено пред пистолетната ръкохватка. Зад нея е шестзарядният пълнител за гранатите. 20-мм граната е продукт на комплекс от проучвания, довели до намиране на оптимална далечина на стрелбата и висок поразяващ ефект в комбинация с малки размери и маса, които не ограничават носимото количество. 

 XM-8Щурмовата пушка с обозначение ХМ8 е следващ етап от развитието на ХМ29 OICW. Идеята за нейното създаване включва значително намаляване на масата на индивидуалното оръжие на боеца на 21 век чрез широко използване на леки композитни материали. По устройство и принцип на работа ХМ8 не се различава от щурмовата пушка G36 на немската компания Heckler-Koch. Тя работи на принципа на отвеждане на част от барутните газове от цевта с къс ход на газовото бутало, разположено над цевта. Заключването на затвора към цевта се осъществява с помощта на въртящ се затвор със 7 бойни упора. Цевната кутия и прикладът са от високоустойчива пластмаса. Цевта на ХМ8 се сваля бързо и може да се замени с друга цев с различна дължина. По този начин може да се сглоби снайперов вариант с утежнена цев с дължина 508 мм, както и лека картечница. Щурмовата пушка има обикновена цев с дължина 229 мм. Под цевите може да се монтира 40-мм гранатомет, който може да изстрелва широка гама от боеприпаси.
Прикладът е с пет позиции и се регулира по дължина в зависимост от индивидуалните физически особености на стрелеца.
Под пистолетната ръкохватка е монтиран двустранен предпазител, с който може да се установява воденето на единичен и автоматичен огън. Захранването се извършва с 30-заряден пълнител, като при необходимост може да се използва и барабанен пълнител с вместимост 100 патрона.  
 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани