Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп спира финансирането на несъгласни за Йерусалим

[post-views]
Тръмп спира финансирането на несъгласни за Йерусалим

un-israelПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре финансовата помощ за страните, които подкрепят в ООН проекторезолюцията срещу решението му да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщи „Ройтерс”.
„Те получават стотици милиони долари и дори милиарди долари и след това гласуват срещу нас. Добре, ние ще следим тези гласувания. Нека гласуват против нас. Ние ще спестим много. Не ни е грижа”, каза Тръмп пред журналисти в Белия дом. 193-те страни – членки на ООН, ще гласуват в Общото събрание на извънредна сесия в четвъртък предложение на арабски държави срещу спорното решение на САЩ за Йерусалим.


Тръмп похвали посланика на САЩ в ООН Ники Хейли, която във вторник разпространи писмо, в което пише, че Вашингтон ще си запише имената на държавите, които подкрепят мярката.
Външният министър на Палестина Риад ал Малки обвини САЩ в отправяне на „заплахи” към страните – членки на ООН, преди гласуване в Общото събрание, което може да отхвърли решението на Вашингтон за признаване на Йерусалим за столица на Израел, информира АФП. Ал Малки отбеляза, че САЩ „са направили друга грешка с разпространяването на това прословуто писмо, което заплашва страните и суверенното им решение да избират как да гласуват”.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху от своя страна остро разкритикува планираното гласуване в Общото събрание на ООН, което цели да отхвърли признаването на Йерусалим за столица на Израел от страна на американския президент Доналд Тръмп, съобщават израелските медии. Той нарече ООН „къща от лъжи”. 

„Държавата Израел категорично отхвърля това гласуване”, отсече Нетаняху и допълни: „Йерусалим е наша столица, ние ще продължим да строим там и други посолства ще се преместят в Йерусалим”.

Говорейки в болница в гр. Ашдод, Нетаняху заяви, че „Йерусалим е столица на Израел независимо дали ООН признава това, или не. Отне 70 години на САЩ, за да признаят официално това, и ще отнеме години на ООН да стори същото”.

Турция и Йемен свикаха заседанието на Общото събрание, след като проекторезолюция на Египет срещу признаването на Йерусалим в Съвета за сигурност беше блокирана от САЩ, които наложиха вето. Всички останали 14 страни гласуваха „за” резолюцията на Египет.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани