Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ветерани от АОК заплашват с бунт

[post-views]
Ветерани от АОК заплашват с бунт

AOKБратът на премиера Харадинай щял да активизира албанските сепаратисти заради очакваните арести по обвинения на Трибунала в Хага
Депутатът в парламента на Косово и по-малкият брат на премиера Рамуш Харадинай – Даут, заплаши да активизира бойците от АОК (Армията за освобождение на Косово). Причина за тази заплаха са очакваните арести по обвинения на Международния трибунал за военни престъпления в Косово и Метохия. По-рано президентът Хашим Тачи определи създаването на Специалния съд като историческа несправедливост спрямо Прищина и ветераните от АОК.
Косовският портал „Инсайдър“ отбелязва, че специалният съд води разследвания за над 500 убийства на етнически сърби след 2000 г., а също и за редица поръчкови политически убийства в Косово. Трибуналът трябва да започне работа догодина, поради това наскоро Тачи се опита да внесе промени в закона за неговата работа. Според вицепрезидента на асоциацията на ветераните от АОК Насим Харадинай, „идеалният вариант би бил, ако този съд въобще не съществуваше“. „Но тъй като това вече е невъзможно и през 2018 г. съдиите трябва да започнат работа, всички тези, които са направили грешка и са гласували в подкрепа на съда, имат последен шанс за внасяне на изменения в закона“, каза той. Инициативата беше подкрепена от бившите полеви командири на АОК Тачи, Рамуш Харадинай и Весели. Но предложението предизвика остра негативна реакция от страна на САЩ, ЕС и Великобритания. И промените в закона не минаха през парламента.
Медиите в Прищина съобщиха, че първите обвинения за военни престъпления може би ще бъдат срещу брата на премиера Даут и чичото на президента Тачи Азем Суля, които по-рано са отговаряли пред различни съдилища за дейността си в редиците на АОК, но в момента са на свобода. Сред вероятните обвиняеми има много представители на днешното ръководство на самопровъзгласилата се република, пише РИА „Новости“. Държавният глава на Косово Тачи, премиерът Харадинай, председателят на парламентарната „Инициатива за Косово“ Фатмир Линай, както и много други членове на победилата в парламентарните избори през юни коалиция са ветерани от АОК и се смятат в Сърбия за военнопрестъпници.
През 1999 г. въоръжените сблъсъци между албанските сепаратисти от АОК и армията и полицията на Сърбия доведе до бомбардировките на Югославия от силите на НАТО. През март 2004 г. погромите на косовските албанци унищожиха многобройните паметници на сръбската история и култура и се стигна до масовото преселване на сърбите от региона.
На 17 февруари 2008 година албанските структури в Косово провъзгласиха независимост от Сърбия. Редица държави, сред които Сърбия, Русия, Китай, Израел, Испания, Гърция и Иран, и до днес не признават самопровъзгласилата се република.

Източник: в.“Дума“

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани