Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руският посланик в ЕС: Може да отменят санкциите догодина

[post-views]
ЕС въведе новите санкции срещу Русия

sankcii-EU_RusИма вероятност санкциите на ЕС срещу Русия да бъдат отменени през 2018 г. Това прогнозира в интервю за в. „Известия“ постоянният руски представител в Евросъюза Владимир Чижов.
„Вероятност има. Доколко голяма е тя, ще покаже настъпващата година. Говоря за този процес, като го сравнявам според термините на ядрената физика с процеса на натрупване на критична маса на политическа воля, за да може ЕС да се изтръгне от задънената улица, в която се вкара сам, както и нашите отношения“, посочва дипломатът. Според него никой не би се наел да предсказва кога политическата воля ще се окаже достатъчна, за да промени хода на развитието. „Работим това да стане по-скоро рано, отколкото късно“, казва Чижов.
Той не уточнява дали свързва прогнозите си за напредък по този проблем със започващото българско председателство на ЕС, което ще продължи 6 месеца. Запитан дали новият австрийски канцлер Себастиян Курц, който е против санкциите, може да стане проводник на отмяната, макар страната му да е малка, Чижов казва, че Курц не е първият, която заема такава позиция в ЕС. „Чували сме подобни изказвания от лидери на ред други страни. Всяка страна, независимо от размера, може да стане не само локомотив за отмяна на рестрикциите, но и да постигне тази отмяна. Но досега всички, дори тези, които ни уверяваха, че са против санкциите, се подчиняваха на консенсуса, щом станеше въпрос за съгласуване на обща позиция“, казва руснакът. Санкциите бяха продължени с 6 месеца на срещата на върха в Брюксел на 14 и 15 декември.

Източник: в.“24 часа“

Най-ново

Единична публикация

Избрани