Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йерусалим е неделим – реши със закон израелският парламент

[post-views]
Израел почита паметта на жертвите, които е дал във войните, с вой на сирени в цялата страна

IzraelЗабраниха със закон разделянето на Йерусалим. Парламентът в Израел прие текст, който забранява на правителството да отстъпва израелския суверенитет върху която и да е част на свещения град без одобрението на две трети от депутатите, съобщиха световните медии.
С това решение Израел на практика блокира възможността в бъдеще части на Йерусалим да бъдат предадени на палестинците, които се надяват източната част на града да се превърне в столица на независимата им държава.
Според разпоредбата всяко предложение за отстъпване на израелския суверенитет трябва да получи одобрението на поне 80 от 120-те народни представители в израелския парламент. Самият закон може да бъде отменен с обикновено парламентарно мнозинство, което го прави по-скоро символичен, отколкото реално приложим.
Кнесетът прие нормативния акт на фона на изострено напрежение в региона след официалното признаване на Йерусалим за столица на Израел от страна на американския президент Доналд Тръмп.
Статутът на Йерусалим – едновременно свещен християни, мюсюлмани и евреи, е най-деликатният въпрос в продължаващия вече половин век израелско-палестински конфликт. Новият закон, заедно с призива на управляващите за разширяване на израелския суверенитет в Западния бряг, отново предизвика гнева на палестинците и подкопа надеждите за скорошно постигане на мир по формулата за две държави.

Най-ново

Единична публикация

Избрани