Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Затопляне в отношенията: Северна Корея изпраща делегация на Олимпийските игри

[post-views]
Затопляне в отношенията: Северна Корея изпраща делегация на Олимпийските игри

Korea_S_N_pregovoriСеверна Корея обяви, че ще изпрати делегация на предстоящите Зимни олимпийски игри в Южна Корея. Пробивът дойде след първата от две години среща на високо равнище между представители на двете страни, която се състоя в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона.
Срещата на високо ниво е първият по-сериозен опит за нормализиране на отношенията между двете страни, които през последните месеци буквално бяха замразени.
Срещата продължи един час, като начело на делегацията от страна на юга беше зам.-министър на обединението Чхо Мьон-кьон, от страна на севера- председателят на комитета за мирното обединение Ри Сон-гвон.
Двете страни се договориха още да възстановят и горещата военна линия между тях, както и беше обсъдена възможността за събирането на разделените след войната семейства по случай лунната нова година следващия месец.
През последната една година напрежението на Корейския полуостров достигна до точка на кипене и за малко да прерасне в мащабен военен конфликт, заради зачестилите опити на Пхенян с балистични ракети и оръжия за масово унищожение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани