Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За шести път Турция удължава извънредното положение в страната

[post-views]
Въоръжените сили на Турция са основен гарант за безопасността на държавата, заяви Ердоган

R_ErdoganТурското правителство обяви, че възнамерява да удължи действащото в страната извънредно положение с още три месеца. Мярката беше въведена след опита за военен преврат през лятото на 2016 г. 
Решението на турското правителство трябва да бъде одобрено от парламента в Анкара, където управляващата Партия на справедливостта и развитието има мнозинство и приемането на удълженият срок е повече от сигурно.
Това е ще е шестото удължаване на извънредната мярка, която реално позволява на президента Реджеп Таий Ердоган да управлява с декрети. Според турската Конституция президентските декрети не подлежат на обжалване пред съда и реално ограничават основните права на гражданите.
Критици на правителство обвиняват властите, че умишлено удължават  мярката, за да продължат гоненията срещу политическите си опоненти, като политици, активисти и журналисти.
Припомняме, че след неуспешния пуч през 2016 г., турското правителство поде безпрецедентна чистка във всички държавни институции – от силовите структури до университетите и училищата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани