Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща на външните министри на Гърция и Македония в Атина днес

[post-views]
Среща на външните министри на Гърция и Македония в Атина днес

Makedonia_Grees_min_F-aВъпроси от двустранен интерес, в това число и за по-нататъшно засилване на мерките за изграждане на доверие, ще бъдат в центъра на срещата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас с македонския му колега Никола Димитров в Атина днес, предаде обществената телевизия ЕРТ.
Дипломати припомнят, че за 17 януари в Ню Йорк е планирана следващата среща на международния посредник по въпроса за името на Македония Матю Нимиц с преговарящите на двете страни.
Последната среща на Нимиц с тях бе на 12 декември в Брюксел, а след това посредникът на ООН изрази надежда, че в рамките на тази година е възможно да бъде намерено решение на проблема за името на Македония, обявявайки, че воденият под егидата на ООН преговорен процес ще придобие интензивен характер.
Във вторник в Атина бе македонският вицепремиер Буяр Османи, който заяви, че „до момента няма споразумение за някакво име на Македония“. Той каза още, че се водят преговори и че се очаква международният посредник Матю Нимиц по-късно този месец да има среща с преговарящите на двете страни. Буяр Османи изрази надежда, че на тази среща е възможно Нимиц да представи конкретно предложение, което македонската страна ще обмисли и след това ще се произнесе.
На свой ред гръцкият правителствен говорител Димитрис Дзанакопулос също изрази увереност, че в следващите месеци ще бъде намерено решение на проблема, като даде да се разбере, че Атина не желае да се впуска в полемики за названието на съседната държава.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани