Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев и Жан-Клод Юнкер обсъдиха изграждането на обща европейска отбрана

[post-views]
Румен Радев и Жан-Клод Юнкер обсъдиха изграждането на обща европейска отбрана

R_RadevЕвропейският съюз трябва да бъде още по-силен, когато приключи Българското председателство. Българските институции ще работят активно и обединени за изпълнението на тази цел, заяви президентът Румен Радев в разговора си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
По време на разговора държавният глава увери  Юнкер в готовността на страната ни да се присъедини към Шенген. И двамата са убедени,  че приемането ни ще подобри ситуацията със сигурността за целия Европейски съюз.
Румен Радев и Жан-Клод Юнкер обсъдиха предприетите през последната година действия за изграждане на обща европейска отбрана. Според  държавния глава засиленото сътрудничество в областта на Общата външна политика и политиката за сигурност е позитивно за България и важна визионерска стъпка за ЕС. Президентът заяви готовността на страната ни да вземе участие в бъдещи общи проекти в сферата на военната промишленост, науката и изграждането на съвместими способности между държавите членки в областта на отбраната.
По време на срещата е било обсъден бюджетът на Европейския съюз след напускането на Великобритания. Жан-Клод Юнкер и Румен Радев се били на позиция, че при изготвянето на бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони.
Пред президента Радев Жан Клод Юнкер потвърди подкрепата си за усилията на страната да засили перспективата за интеграция в ЕС на страните от региона и да динамизира диалога с държавите от Западните Балкани.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани