Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение: Русия и Украйна отново размениха обвинения

[post-views]
Напрежение: Русия и Украйна отново размениха обвинения

Ukrainian President Petro Poroshenko Ново напрежение между Русия и Украйна. Москва обвини Киев, че се готви за нова война, след като украинският парламент прие Закона за Домбас. Документът определят конфликта в Източна Украйна, като „временна руска окупация“.
Законът за източния украински регион Донбас не само осъжда руската военна агресия, но и определя двете самопровъзгласили се републики Донецк и Луганск, като временно окупирани територии. Със закона украинската армия ще изземе функциите на местните сили за сигурност.

Петро Порошенко – президент на Украйна:

„Радвам се, че парламентът прие моята президентска стратегия за  освобождаването на Донбас. Благодаря на всички депутати за това. Това демонстрира, че нашият парламент може да се обедини, когато е нужно.

Русия определи закона като провокация от страна на Украйна. За съжаление сме свидетели как се създава ситуация, в която има опасност от ескалация на напрежението в Украйна, с потенциално непредсказуеми последствия за общи мир, предупредиха от руското външно министерство.
От началото на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. са загинали над 10 хиляди души. Независимо от няколко споразумения за прекратяването на насилието, епизодичните сблъсъци между украинската армия и сепаратистите са всекидневие.  

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани