Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Шест куршума за един мирен процес

[post-views]
Шест куршума за един мирен процес

Image_6667592_128В началото на българското европредседателство, посочило като важен приоритет присъединяването на Западните Балкани към ЕС, едно политическо убийство е напът да взриви региона  и да застраши важните за мира преговори между Сърбия и Косово. 
Във вторник един от сръбските политици в Косово – лидерът на гражданската инициатива на сърбите „Свобода, демокрация, истина” Оливер Йованович, беше застрелян с шест куршума. Убийството е станало в сръбската част на етнически разделения град Косовска Митровица. Инцидентът с 64-годишния политик е станал пред офисите на неговото движение в 8,15 ч сутринта, посочва АП. По него са открили стрелба нападатели в автомобил.
„Изглежда, е починал на място. Знаем, че е получил пет огнестрелни рани. Бил е откаран в болница веднага, лекарите са се опитали да го спасят, но напразно”, каза адвокатът на политика Небойша Владович. 
Северната част на Косовска Митровица, в която живеят предимно сърби, беше блокирана от косовската полиция, която издирва стрелеца. Районът около партийната централа беше отцепен. Часове след покушението полицията потвърди, че на мястото на убийството са намерени „определени доказателства”. Час след нападението срещу Иванович – около 9,15 ч местно време, е открит подпален автомобил „Опел Астра” без регистрационен номер, за който полицията предполага, че е свързан с убийството, съобщава „Танюг”, цитирана от БТА. За събитията е уведомен компетентният прокурор, който е отишъл на местопрестъплението.
Заради убийството кметът на Косовска Митровица Горан Ракич свика извънредна среща с представители на международните мисии КейФОР и ЕУЛЕКС и косовската полиция, на която да бъде обсъдена сигурността в града.
Осъждане и обвинения
Косовският президент Хашим Тачи осъди убийството и призова правоприлагащите органи „да изяснят колкото се може по-скоро обстоятелствата, така че извършителите да бъдат изправени пред правосъдието”. Тачи призова също така гражданите в северната част на страната да сътрудничат на полицията.
Косовският премиер Рамуш Харадинай окачестви убийството на Оливер Иванович като „наказуем престъпен акт”. Харадинай подчерта, че „използването на този трагичен акт за злободневни политически цели, дори и за блокиране на процесите за нормализиране на отношенията между двете страни е против логиката и духа на сътрудничество”.
624246174001_5712559405001_5712555301001-vsТехническият диалог между Белград и Прищина в Брюксел беше прекъснат след убийството. „Косово остава ангажирано да създаде безопасна среда за всичките си граждани и стои твърдо на евроатлантическия си път”, добави Харадинай. Премиерът подчерта също така, че косовските власти ще направят всичко по силите си, за да изяснят убийството, като добави, че те „няма да приемат в никаква ситуация логиката престъпни актове да се използват за политически цели от когото и да било”. 
Заради убийството президентът на Сърбия Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за сигурност. В обръщение към нацията след заседанието той нарече „терористичен акт” убийството на Иванович. „Убийството на Оливер Иванович е терористичен акт. И ние ще се отнасяме към него като към терористичен акт”, каза Вучич. Той заяви още, че е прието решение Сърбия да направи собствено разследване на убийството.
Убийството предизвика тревога и в НАТО, и в Москва. Русия обяви, че се надява на щателно разследване и призовава международните мисии в Косово да предприемат мерки в рамките на мандата си за предотвратяване на възможни инциденти. От централата на НАТО в Косово осъдиха убийството, заявиха, че ще гарантират сигурността в региона и призоваха всички страни към сдържаност. 
Европредседателят реагира
Едно от очакваните и важни изказвания след убийството неслучайно беше на българския премиер Бойко Борисов. Той осъди убийството на Иванович и изказа съболезнования на неговите близки.
„Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани. Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност”, заявява Борисов, цитиран от пресслужбата на правителството. Убеден съм, че диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива и не трябва да се допуска подобни актове да го възпрепятстват, подчертава Борисов.
Министър-председателят проведе телефонен разговор със сръбския премиер Ана Бърнабич по повод убийството. Борисов подчерта, че подобно насилие не може да се толерира. По думите му политическите цели се постигат с политически средства. В телефонен разговор с президента на Косово Хашим Тачи премиерът Борисов изрази загриженост от ситуацията и надежда, че тежкият инцидент няма да попречи на развитието на преговорите между Прищина и Белград.
Пред Европейския парламент в Страсбург в сряда Борисов заяви: „Видяхте какво стана вчера, само един куршум – и положението се промени драматично”, посочва АП. Борисов окачестви Балканите като „много крехка конструкция” и предупреди, че ако този регион „започне да се клати, цяла Европа ще започне да се клати”.
Врагове и приятели
Междувременно в сряда стотици хора в Северно Косово почетоха паметта на Оливер Иванович, като запалиха свещи пред централата на неговата партия, съобщи АП. Някои от тях плачеха, застанали мълчаливо на крака, предаде БТА.
Умереният косовски сръбски политик Оливер Иванович имаше врагове както сред косовските албанци, така и сред националистите сърби. Той поддържаше отношения с представители на НАТО и ЕС, след като Сърбия загуби контрол над Северно Косово след бомбардировките през 1999 г., напомня АП. 
„Танюг” припомня, че миналата година бе запален личният автомобил на Оливер Иванович, а през 2005 г. под служебния му автомобил бе подхвърлена бомба. 
Оливер Йованович е смятан за умерен лидер на косовските сърби. Бил е държавен секретар в сръбското министерство за Косово и Метохия.
През януари 2014 г. е арестуван по обвинение във военни престъпления спрямо мюсюлмани в Косово през 1999 и 2000 г. През август 2015 г. обявява гладна стачка и е преместен в болница. През 2016 г. е осъден на 9 години затвор по обвинението във военни престъпления. През февруари 2017 г. присъдата му е отменена и започва нов съдебен процес.
Очакваше се тялото на Иванович да бъде транспортирано в Белград, където в четвъртък да бъде погребано. Остава отворен обаче въпросът кой и защо уби Оливер Иванович.
Полицията пък обяви награда от 10 000 евро за информация, която може да допринесе за разкриването на убийството.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани