Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган обеща: Операцията срещу кюрдите в Африн ще приключи бързо

[post-views]
Турция започна обстрел по кюрдите в Сирия

Turky_kjurdi_obstrelТурският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че започналата операция „Маслинена клонка“ срещу кюрдите в северната сирийска провинция Африн ще приключи бързо. В третия ден на военните действия турската армия обяви, че успяла да превземе няколко населени места в района.
В първото си телевизионно обръщение турският президент Реджеп Таийп Ердоган предупреди, че операцията ще продължи докато не постигне целите си – унищожаването на кюрдските „Отряди за народна защита“, които Анкара смята за терористична организация, както и създаването на 30 км безопасна зона на границата си.
Операцията в Африн отново размести фигурите на шахматната дъска. САЩ и Франция, които подкрепят кюрдските милиции призоваха Турция да се въздържи от военни действия. Самите милиции изиграха ключова роля в операцията по елиминирането на джихадисткото движение ИДИЛ в Сирия. 
Ердоган отговори, че няма връщане назад и се е споразумял с цитирам „руските приятели“. Русия не скри опасенията си и от съображения за сигурност съобщи, че е изтеглила военните си от региона.
Сирия осъди остро турските действия, Иран също призова за бързо прекратяване на операцията, за да се избегне задълбочаването на кризата.
В същото време информацията на бойното поле остава противоречива. Турската армия твърди, че превзела 11 населени места в провинция Африн. Бунтовниците твърдят, че са спрели  турското настъпление.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани