Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началник-щабът на британската армия: Повече пари за отбрана заради руската заплаха

[post-views]
Началник-щабът на британската армия: Повече пари за отбрана заради руската заплаха

english_flag-rusiaНачалник-щабът на британската армия ген. Ник Картър  поиска повишаване на средствата за отбраната. Според него Русия представлява безпрецедентна заплаха за Великобритания и липсата на инвестиции в сектор сигурност подкопава възможността на страната да противостои на евентуална агресия.
В официално изявление ген. Ник Картър изрази мнение, че Русия развива все по-агресивна военна стратегия, като вече позиционира силите си „на прага на Европа“. Същевременно последните съкращения в британската армия редуцираха личния състав с 10 на сто. Част от политическия елит призова за увеличаване на бюджета за отбрана от 2 на 3% от БВП.

Генерал Ник Картър –  началник-щаб на британската армия:

„Според мен Русия може да предприеме военни действия по-скоро от очаквано и в много по-кратки срокове от нас. Тя може недобросъвестно да използва действията  на НАТО по чл. 5 от Договора, за да разруши способностите на Алианса и да застраши структурата, която осигурява нашата сигурност и отбрана. Това е правилото „Разделяй и владей“, което международният ред трябва да предотврати.“

Ген. Картър допълни, че Кремъл вече демонстрира в Сирия капацитета си да използва високотехнологични ракети с голям обсег. Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън сподели позицията на началник-щаба.

Най-ново

Единична публикация

Избрани