Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Операцията „Маслинова клонка“: САЩ искат Турция да ограничи военните действия в Сирия

[post-views]
САЩ предупредиха Турция да не разширява сътрудничеството с Русия в отбранителната индустрия

Flags_turcia_amerikaПърви телефонен разговор между лидерите на САЩ и Турция от началото на операцията на турската армия срещу кюрдите в Северна Сирия. Американският президент Доналд Тръмп е поискал от турския си колега Реджеп Тайп Ердоган да ограничи до минимум военните действия, за да се избегне сблъсък между американските и турските военни в района.
Искането на американския президент Доналд Тръмп е в ярък контраст с позицията на Турция, която след стартирането на операцията „Маслинова клонка“ многократно призоваваше Вашингтон да прекрати сътрудничеството със сирийските кюрдски милиции известни като „Отряди за народна защита“. Паравоенната организация изигра ключова роля в операциите срещу джихадисткото движение ИДИЛ.
В отговор на американските опасения, че военните действия могат да доведат до нежелани конфронтации между войници на две натовски страни, турският президент е поискал от САЩ незабавно да спрат доставките на оръжие за кюрдите.
В същото време турската офанзива навлезе в шестия си ден. От бойното поле идват съобщения за нови цивилни жертви и от двете страни. По непотвърдена информация най-малко двама души са загинали след ракетен обстрел срещу турския граничен град Килис.
Разрастващите се военни действия има опасност да доведат до нова бежанска вълна. Няколко хиляди души в района на град Африн вече напуснаха домовете си.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани