Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белият дом публикува списъка „Путин“ – според шефа на ЦРУ вече и Китай е заплаха за Запада

[post-views]
Говорителят на Белия дом подава оставка – Сара Сандърс напуска поста си до края на месеца

sarah-sanders-october-5-2017-02-super-teaseАдминистрацията на американския президент Доналд Тръмп публикува дългоочаквания списък „Путин“. Той включва имената на 114 политици и държавни служители и 96 олигарси, за които се смята, че властта или богатството им се дължат на близки връзки с руския президент.
В списъка, освен премиера Дмитрий Медведев, външния министър Сергей Лавров и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, фигурират още имената на най-големите руски олигарси, включително Игор Сечин и Алексей Милер, ръководители на най-големите държавни компании – „Роснефт“ и „Газпром“.
Докладът на финансовото министерство беше предоставен и на Конгреса като част от разследването за евентуална руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. От ведомството поясниха, че това не е списък със санкции, въпреки че част от лицата в него вече са обект на рестрикции.
Междувременно ръководителят на ЦРУ – Майк Помпео, заяви в интервю пред британска медия, че очаква Москва да направи опит да се намеси и в предстоящите през ноември избори за Конгрес. Той предупреди още, че Русия вече не е единствената заплаха за Запада и в частност за САЩ, като стремежът на Китай към глобална икономическа експанзия не бива да се подценява.
На фона на тези разкрития стана ясно и че заместник-директорът на ФБР – Андрю Маккейб е подал оставка. Въпреки че така или иначе щеше да се пенсионира през март, той се отказал от поста си заради натис от страна на президента Доналд Тръмп, твърдят местните медии. От Белия дом отрекоха президентът да има общо с това решение.

Сара Сандърс – говорител на Белия дом:

„Мога да ви уверя, че президентът не е участвал в този процес на вземане на решение. Обърнете се към ФБР и директорът Кристофър Рей, в когото президентът има пълно доверие и в чиито ръце е поверил ръководството на службата.“

В последните месеци президентът Тръмп не спести публичните си критики срещу Андрю Маккейб, който беше дясната ръка на скандално уволнения директор на ФБР – Джеймс Коми.

Най-ново

Единична публикация

Избрани