Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще има ли пробив? В Сочи започна Конгресът за национален сирийски диалог

[post-views]
Сирия твърди, че Израел е атакувал обекти южно от Дамаск

SiriaВ Сочи започна поредната международна инициатива за решаването на сирийската криза. Конгресът за сирийския национален диалог се превежда под егидата на Русия и с подкрепата на Турция и Иран, като основната цел е да обедини сирийците около общото виждане за бъдещето на страната им.
Никой не очаква по-сериозен пробив в Сочи. Независимо, че в Конгреса участват повече от 1600 делегати,  основната сирийска опозиция бойкотира събитието.
Сирийските кюрди също отказаха участие, като протест срещу военната операция на Турция в населената предимно с кюрди сирийска провинция Африн.
Независимо от бойкота на основни играчи Русия твърди, че опозицията ще има представители.
Един от тях е Кадри Джамил, който е бивш член на правителството на Башар Асад.

Кадри Джамил, бивш член на правителството на Башар Асад:

  „Тук се обсъжда бъдещето съдържание на Конституцията. Различните страни представляват различните мнения и всички трябва да се научим как се постига консенсус. От много дълго време сирийците не са имали политически свободи и ще е трудно да се говори, обсъжда и дори да се намери някакво решение чрез диалог.“

Независимо от скептицизма все пак подобни инициативи имат потенциала да прераснат в нещо по-мащабно в близко бъдеще, коментират анализатори.
В навечерието на седмата годишната от началото на гражданска война в Сирия, ситуацията на бойното поле продължава да се усложнява и дори успя да обтегне отношенията между страни-членки на НАТО в лицето на САЩ и Турция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани