Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отложиха гласуването за премиер на Каталуния – Карлес Пучдемон остава единствен кандидат за поста

[post-views]

spain_catalan_independence_14328275Председателят на парламента в Каталуния – Роже Торен, отложи за неопределено време предвиденото за днес заседание, на което трябваше да бъде избран новият регионален премиер. Той препотвърди подкрепата си за Карлес Пучдемон като единствен кандидат за поста и заяви, че гласуването ще бъде проведено едва след като получи гаранции за неприкосновеността му.
В официално изявление Роже Торен остро разкритикува централната власт, която, по думите му, „показала най-черното си лице“ по казуса „Пучдемон“. Според него отлагането дава на Конституционния съд възможност да разгледа всички жалби срещу решението да попречи на Карлес Пучдемон да заеме отново премиерския пост.

Роже Торен – председател на каталунския парламент:

„Няма да предложа друг кандидат за поста. Премиерът Карлес Пучдемон има цялата легитимност да бъде кандидат, както и пълното право да встъпи в длъжност. Затова аз се ангажирам лично да гарантирам неговия имунитет, както и този на всички депутати, при изпълнението на техните политически ангажименти в парламента на Каталуния.“

Торен заяви, че няма да отстъпи от убежденията и ще се бори докрай за правата на Пучдемон, който обедини около себе си сепаратисткото мнозинство в местния парламент. Премиер ще бъде онзи, който бъде избран в пленарна зала, а не посоченият от „съд или министър, намиращ се на 600 километра от Каталуния“, добави Торен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани