Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран пред революция: Жените отново протестират срещу забрадките

[post-views]
Маскирани мъже застреляха командир от иранските сили за сигурност

Iran_zabradkiНов тласък на женското движение в Иран срещу стриктния код за дамското облекло, в частност задължителното носене на забрадки. Инициативата “Бялата сряда“ отново набира скорост, като платформа за протеста е социалната мрежа „Туитър”.
Инициативата „Бялата сряда“ не е нов феномен за ислямската република. Инициативата се ражда преди няколко години, като жените, недоволни със задължителния дрескод, всяка сряда носят бели забрадки.
След последните масови протести в Иран в края на миналата година, които бяха потушени с масови арести, интернет групата набира все повече членове, особено след ареста на активистката Вида Мохаведи. Тя се противопостави на религиозните власти, като си свали забрадката и затова беше арестувана.
Само преди дни в социалните мрежи се появи ново видео, в което жена нарушава забраната и си сваля забрадката известна като „хиджаб“.
Анализатори коментират, че  макар и бавно, към протеста се присъединяват и мъже.
Активистите зад инициативата са категорични, че те нямат намерение да забранят носенето на забрадки, а това да е личен избор за всяка жена.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани