Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турски ВВС сринаха безценен храм в Сирия

[post-views]
Турски ВВС сринаха безценен храм в Сирия

chelo
Според специалистите тези базалтови лъвове, вероятно вече заличени от турската артилерия,
са онова, с което беше известен храмът „Аин Дара”
Турски въздушни удари сериозно са повредили древен храм в управлявания от кюрди регион Африн, съобщиха представители на сирийското правителство и на групи за мониторинг, цитирани от БиБиСи.
Става въпрос за храма Аин Дара от епохата на Хетското царство, построен от арамейци през първото хилядолетие преди Христа. Това е и най-древният храм на територията на днешна Сирия. На кадри, циркулиращи в интернет, се вижда кратер от снаряд в центъра на съоръжението на мястото на скулптурна група базалтови лъвове. 

Преди 12 дни турски войски и съюзниците им сред сирийските въоръжени бунтовници предприеха офанзива, наречена „Маслинова клонка“ за изтласкване на кюрдските милиции от Африн. Управляващите в Анкара 
разглеждат Отрядите на народна самоотбрана (YPG) като продължение на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която от десетилетия воюва за автономия в югоизточните части на страната. Сирийските кюрдски милиции отричат да имат каквато и да е организирана връзка с ПКК, а тяхната гледна точка е подкрепена от САЩ, които снабдяват тях и съюзните арабски бойци с оръжие. Освен това Вашингтон подпомага от въздуха кюрдите и арабските бунтовници в борбата им срещу ИДИЛ. 

В понеделник от базираната в Лондон Обсерватория за човешките права в Сирия съобщиха, че по време на турските въздушни удари и артилерийска атака в Африн от началото на офанзивата са загинали най-малко 51 цивилни. Десетки кюрди и арабски бунтовници също са сред жертвите заедно със седем турски военни. В официално съобщение от Анкара от същия ден, цитирано от ТАСС, се посочва, че турската армия е „неутрализирала 597 терористи“ при операцията срещу Африн. Унищожени са 44 цели, сред които убежища, складове за боеприпаси и огневи позиции на терористите от отрядите на Силите за народна самоотбрана, Кюрдската работническа партия (ПКК), партията „Демократичен съюз“ и екстремистката групировка ИДИЛ, твърди турският генерален щаб.

Турската авиация засили в неделя бомбардировките на Африн. Турция атакува Африн заради подозрението, че в анклава се подготвя кюрдска автономия, която може да „зарази“ турското кюрдско малцинство – над 15 млн. души. Сирийската Обсерватория заяви в първите дни след началото на операцията, че много от убитите в Африн са цивилни и деца.
Турският президент Реджеп Ердоган  заяви вчера, че „терористите няма да се измъкнат  от болезнения край нито в Африн, нито в Манбидж (пак Северна Сирия, на стотина километра източно от Африн, там са разположени американски инструктори на Сирийските демократични сили). Ердоган обеща, че „ще стигне до Идлиб“ – една от четирите зони за деескалация, в която са дислоцирани бунтовниците срещу Башар Асад. Изявлението би трябвало да разтревожи Кремъл, тъй като четирите зони бяха договорени между Русия и Иран със споразумението в Астана. Русия настоява за политическо решение, което включва Башар Асад да остане президент на Сирия и е домакин на опита за мирен диалог, който започна във вторник в Сочи.

Операцията на Ердоган в Сирия срещна критики в собствената му страна. В понеделник, само ден след като в страната бяха арестувани 300 души за критики към военната операция, турски прокурор нареди задържането на 11 високопоставени членове на турската медицинска асоциация (TTB), включително и на председателя, след критики към „Маслинова клонка“, съобщи „Ройтерс”. Прокурорът коментира, че полицията в Анкара е започнала съдебни дела във вторник сутринта и операциите по издирване и задържане са извършени в няколко провинции.  Адвокатът на медицинската асоциацията Зийнет Оселик коментира, че лекарите са изправени пред обвинения за „пропаганда в подкрепа на терористична организация и провокация на обществеността”. Оселик допълва, че за пръв път в историята на асоциацията са задържани всички членове на управителния съвет. Асоциацията критикува миналата седмица операция в Африн с изявление: „Не на войната и незабавен мир”. Във връзка с това турският президент Ердоган обвини медицинската асоциация в предателство. „Повярвайте ми, те изобщо не са интелектуалци, те са банда роби. Те са служители на империализма”, коментира Ердоган пред партийни членове в северната провинция Амасия в неделя.

Същевременно мирната конференция за Сирия в Сочи не започна добре, след като някои от делегатите, противопоставящи се на сирийския президент Башар ал Асад, отказаха да напуснат летището при пристигането си, а руският външен министър беше апострофиран, съобщи „Гардиън”. Като удар за Москва, която е твърд съюзник на сирийския президент и се представя като мирен посредник в Близкия изток, събитието беше бойкотирано от ръководството на опозицията в Сирия. Страни като САЩ, Великобритания и Франция не са представени на преговорите в Сочи, защото изтъкват, че сирийското правителство отказва да взаимодейства по подходящ начин с опозицията. Тези страни подкрепят отделен мирен процес с посредничеството на ООН, който до този момент не успя да придвижи конфликта по-близо до неговия край. Последният кръг от преговори се състоя във Виена през миналата седмица. 
Сергей Лавров, руският външен министър, помогна за откриването на конференцията, като прочете изявление от руския президент Владимир Путин. Някои от делегатите се изправиха и започнали да го апострофират, обвинявайки Москва, че избива цивилни в Сирия с въздушни удари. Инцидентът беше излъчен пряко по руската държавна телевизия, като двама охранители бяха показани да се приближават към един мъж в публиката, сочейки му, че трябва да си седне на мястото.

От Обсерваторията в Лондон информират, че храмът Аин Дара на 10 км южно от Африн е бил унищожен в петък, като щетите се оценяват на 60 процента. От сирийския Департамент по старините осъдиха атаката и обявиха, че „тя отразява омразата и варварщината на турския режим срещу сирийската идентичност и срещу миналото, настоящето и бъдещето на сирийския народ“. 

Освободиха бунтовница срещу хиджаба

iran-hijab
Снимката, която обиколи през декември социалните мрежи
Иранка, задържана, след като протестирала срещу закона, задължаващ жените в страната да носят забрадки, беше освободена, съобщи БиБиСи.
Според правозащитници неназованата жена развяла бяла забрадка, закачена на пръчка в центъра на Техеран през декември, след което била арестувана. Демонстрацията станала на площад в иранската столица, където неотдавна беше арестувана друга протестираща срещу същия закон. 
Освободената се превърна в лице на протестите в Иран през декември, а нейни снимки бяха широко разпространени в социалните мрежи. До момента иранските власти не са коментирали случая. 
Междувременно в интернет бяха разпространени снимки на три други жени, които повтарят жеста със забрадката и пръчката. Протестът и на трите е в столицата Техеран, като едната дори протестира на същото място. 
Новината беше разпространена от адвокатката Насрин Сотудех, която съобщи във Фейсбук, че се е запознала с официалния документ, който показва, че жената е била освободена. Самата Сотудех е бивша политическа затворничка. 
Смята се, че арестуваната и след това освободена жена е на 31 години и е майка на малко дете. 
Тя беше обект на социална медийна кампания в Иран след протестите срещу елита в края на миналата година, в които загинаха поне 20 души. Снимката на неизвестната беше използвана широко във връзка с кампанията „Бялата сряда“, по време на която жените излизаха облечени в бяло в знак на протест срещу прекалено стриктния дрескод, налаган от властите. 
От ислямската революция през 1979 г. насам жените в Иран са принудени да покриват косата си съгласно ислямското предписание за скромно поведение. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани