Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК прие стратегия за Западните Балкани – Сърбия и Черна гора влизат в ЕС до 2025 г.

[post-views]
Страните от ЕС приеха план за използване на замразени руски активи за украинска отбрана

EUЕвропейската комисия прие стратегия за присъединяването на страните от Западните Балкани в ЕС. Документът посочва основните приоритети и областите на съвместно засилено сътрудничество, за да се преодолеят съществуващите предизвикателства, като реформи и добри междусъседски отношения.
Стратегията потвърждава европейското развитие на региона, който е неизменна част от културно историческото наследство на Европа. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Федерика Могерини- върховен представител на ЕС за външната политика:

„Това е нашето ясно послание, че ние сме готови да споделим общото си бъдеще в самият ЕС. Това е може би най-важното политическо съобщение в стратегията, която приехме за Западните Балкани.“

Стратегията е и успех за българското правителство, след като премиерът Бойко Борисов посочи, че присъединяването на Западните Балкани ще е приоритет по време на европредседателството.  
Със приемането на стратегията на шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС, се казва в официално съобщение на премиера.
На този етап единствено Сърбия и Черна гора имат шанс да се присъединят до 2025 г. ЕК посочва, че останалите страни могат да ги догонят, ако ускорят реформите, най-вече усилията в борбата срещу корупцията. В доклада се отбелязва напредъкът на Албания и Република Македония и се посочва, че  Комисията е готова да изготви препоръки за започването на преговори за присъединяване.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани