Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Червена вълна: Срив на „Уолстрийт“ помете световните фондови борси

[post-views]
Червена вълна: Срив на „Уолстрийт“ помете световните фондови борси

12Резкият спад от близо 5 процента на основния американски борсов индекс Dow Jones повлече останалите световните фондови пазари след себе си. Основните стокови борси в Европа и Азия започнаха работата си със спад на акциите си от 3 до близо 7 процента.
Финансисти сравняват срива на основния американски борсов индекс с този от 2011 г., вследствие на глобалната икономическа криза през 2008 г.
За разлика от тогава този път те не очакват това да доведе до по-сериозни последици, защото, последните няколко години се водят за изключително успешни за световните стокови борси.
И все пак рекордния срив на „Дау Джонс“ първо разтърси азиатските пазари, като японският борсов индекс „Никей“ отбеляза най-голям спад от 6,8 процента.
Не с толкова значителен спад започнаха работа и европейските пазари, като трите основни фондови борси Лондон, Франкфурт и Париж загубиха до 3 процента, преди частично да се възстановят.   
Една от причините за резкия спад на американската стокова борса е силното представяне на икономиката на САЩ и най-вече доклада на правителството за заетостта. Според документа бързото покачване на заплатите повишава инфлационните очаквания, а това вероятно ще доведе до решението на федералния резерв да увеличи лихвените нива.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани