Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Руски хакери атакуват военни тайни на САЩ

[post-views]
Руски хакери атакуват военни тайни на САЩ

Hacker Руски хакери са пробили киберотбраната на САЩ и вероятно са успели да получат достъп до модерни американски военни технологии. Кибершпионите от хакерската група, известна като Fancy Bear, са подлъгали служители на водещи американски компании от оръжейната промишленост и са се добрали до техните имейли, съобщиха водещи медии в САЩ, като се позовават на разследване на Асошиейтед прес. Не е ясно какво може да е откраднато, но кибершпионите със сигурност са се възползвали от слабо защитените електронни пощи, съобщи Си Ен Би Си.
Разследване е установило, че хакерите, които също така са се намесвали в американските избори, са взели на прицел най-малко 87 служители в компании, разработващи военни дронове, ракети, изтребители „Стелт“, платформи за изчисления в облак или други секретни дейности. Атакувани са били служители в компании от отбраната като „Локхийд Мартин“, „Рейтиън“, „Боинг“, „Еърбъс“ и „Дженерал атомикс“.
Американската компания за киберсигурност „Секюъруъркс“ е събрала данни за хакерските фишинг имейли. Информацията е частична и се отнася за периода между март 2015 г. и май 2016 г.
Повечето хора в списъка с мишени са работели по поверителни проекти. По-малко от половината от тях са кликнали върху хакерските фишинг връзки. Това е първата стъпка за евентуално отваряне на техните профили или компютърни файлове за цифрова кражба.
Сред обектите, които са били от интерес за руснаците, е бил американският безпилотен космически самолет „Х-37Б“. Хакерите са се опитали да проникнат в електронната поща в „Джимейл“ на инженер, работещ по проекта „Х-37Б“ в „Боинг“.
ФБР отказа коментар. Трима души, запознати с темата, обаче заявиха, че ФБР е знаело за действията на хакерите от повече от година. Пентагонът заяви, че признава развиващата се киберзаплаха и продължава да осъвременява обучението и технологиите за военния, цивилния и договорния персонал, но отказа да коментира тази хакерска операция.

Източник: в.“Сега“

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани