Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дипломатическо напрежение на фона на Зимните олимпийски игри

[post-views]
Дипломатическо напрежение на фона на Зимните олимпийски игри

Mike PenceАмериканският вицепрезидент Майк Пенс е пропуснал официалната вечеря преди откриването на зимните олимпийски игри в Южна Корея, съобщават световните информационно агенции. Според някои медии причината е, че Пенс е трябвало да седи на една маса с формалния държавен глава на Северна Корея – председателя на парламента  Ким Йон-нам.
Олимпийският дух изглежда не успя да зарази международните дипломатически отношения, обтегнати през последната година заради севернокорейската ядрена програма.
Според официалната версия за отсъствието на Майк Пенс  е че той е закъснял.
Самата визита на американския вицепрезидент  е изпълнена със символика, която да припомни на света, че независимо от туширането на напрежението, ядрената програма на Северна Корея все още е най-голямото предизвикателство за сигурността.
Пенс е придружаван от бащата американския студент Ото Уормбиър, който беше убит в севернокорейските затвор. Вицепрезидентът се срещна и със севернокорейци успели да избягат в Южна Корея. Сред тях е мъж с увреждания, който по време на бягството е извървял 10 хиляди километра с патерици.
И все пак игрите успяха да сближат двете Кореи, които технически са във война. Малко преди откриването президентът на Южна Корея Мун Дже-ин се е срещнал за кратко с церемониалния държавен глава на Северна Корея Ким Йон-нам.
Отделно сред официална севернокорейска делегация е сестрата Ким Чен Ун, която е първият член на династията Ким, стъпила на южнокорейска почва.
Много анализатори смятат, че туширането на напрежението е временно явление, което ще продължи до края на игрите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани