Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Умиротворяването на Синай: Операция на египетската армия срещу джихадисти

[post-views]
Египетската армия трябва да смаже „терористите и криминалните елементи и организации“ за три месеца

Egypt_armyНай-малко 10 предполагаеми ислямисти бяха убити и десетки други арестувани при мащабна операция на египетската армия на Синайския полуостров. Акцията е част от обещанията на египетския президент Абдел Фатах Ал Сиси да се справи с джихадистките и терористични организации в размирния район на страната.
Синайският полуостров се смята за основна база за редица джихадистки и престъпни организации на територията на Северна Африка, включително и на терористичното движение ИДИЛ.
От години египетските сили за сигурност водят активни военни действия срещу ислямистите, но започналата миналия петък военната операция е най-мащабната по размери, координация и обхват до този момент.
Безпрецедентните военни действия са в отговор на терористична атака през ноември миналата година, при която местна джихадистка организация изби една дузина поклонници при нападение срещу шиитска джамия.
Египетският президент Абдел Фатах Ал Сиси, който е един от най-близките съюзници на САЩ в района, се закани да умиротвори Синайския полуостров до края на месеца. Обещание, което много анализатори виждат като предизборно, заради наближаващите президентски избори в Египет.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани