Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сърбия ще трябва да приеме независимостта на Косово, за да се присъедини към ЕС, смята Зигмар Габриел

[post-views]
Сръбският министър на отбраната определи ситуацията в Северно Косово като „взривоопасна“

Kosovo_SrbiaСърбия ще трябва да приеме независимостта на Косово, за да се присъедини към Европейския съюз, заяви късно снощи в Прищина германският министър на външните работи Зигмар Габриел, предаде Ройтерс.
„Ако Сърбия иска да се придвижи напред към ЕС, изграждането на върховенство на закона е основно условие, но естествено, приемането на независимостта също“, каза Габриел на съвместна пресконференция с премиера на Косово Рамуш Харадинай. „Това е централно условие, за да се поеме по пътя към Европа“, добави той.
Габриел каза, че е изпратил същото послание и на сръбските власти в Белград по-рано вчера.
Министърът заяви още, че страната му ще съдейства за признаването на Косово от петте страни членки на ЕС, които още не са го сторили – Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия.
„Естествено, крайната цел е да се осигури възможност за членството в ЕС. Едно от условията за това ще е да бъдат убедени петте страни от ЕС, които не признават Косово, че подобно признаване има смисъл, понеже Косово никога повече няма да бъде част от Сърбия“, каза той.
„Членството в ЕС е ситуация, при която всички страни печелят“, добави Габриел.
Косово е признато досега от 115 държави, включително 23 от 28-те членки на ЕС. Членството му в ООН е блокирано от съюзниците на Сърбия Русия и Китай. Около 120 хиляди сърби, които живеят в Косово, продължават да смятат Белград за своя столица, и те са финансово подкрепяни от Сърбия.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани