Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военна академия „Г. С. Раковски“ създаде Алумни клуб

[post-views]
Военна академия „Г. С. Раковски“ създаде Алумни клуб

206 учредители дадоха заявка да подпомагат висшето училище 
1-1Военна академия „Г. С. Раковски“ създаде свой Алумни клуб. Алумна означава питомец, възпитаник в превод. В процеса на вземане на решение се колебаехме какъв да бъде форматът, дали да бъде само клуб на възпитаниците, или да бъде и клуб на възпитаниците и приятелите, защото всеки разчита на човека до себе си. През годините военната ни академия в своята 106-годишна история е доказала своите качество и значение за обществото и за държавата, но без помощта на своите приятели нямаше как да премине през бурите, през които е преминала. Решихме да добавим и приятелите, защото е добре да имаш малко, но верни приятели, вместо да нямаш никой до себе си, на когото да разчиташ. Това каза началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов на учредителното събрание във връзка със създаването и организирането на Алумни организация към военната ни Алма матер. 
Общо учредителите бяха 206. Сред тях бяха председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната генерал от резерва Константин Попов, заместник-министърът на отбраната и бивш началник на академията – генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, бивши началници на Генералния щаб на Българската армия и на отбраната, генерали и офицери от резерва и запаса, слушатели, сержанти и войници, приятели на академията. 
Съчетахме дългогодишната история и отчетохме факта, че през академията са преминали много държавници, включително и настоящият президент Румен Радев, както и много министри, настоящи и бивши също са възпитаници на военната ни Алма матер. Целта на това сдружение е да съхраним традициите и всеки един от нас да знае, че може да разчита на академията. Целта ни е да съхраним връзките между поколенията. Искаме да градим и да доизграждаме имиджа на военната Алма матер през всичките години на съществуването й, посочи още генерал-майор Ангелов. 
От 2002 г. възпитаниците на ВА са не само военнослужещи, но и студенти. През миналата 2017 г. академията е сред петте университета, които изпълниха на 100%  държавната поръчка и увеличи приема с 37% по отношение на цивилните студенти. Това е успех и признание за качеството на обучение, което предлагаме тук, отбеляза в заключение началникът на академията. 
Учредяването на Алумни клуб е признание за постиженията и приноса на академията към научната дейност в национален и международен план. Списъкът на възпитаниците и приятелите на Военна академия е дълъг, включващ представители на различни сфери на обществения живот. Това се казва в поздравителния адрес по повод учредяването на клуба от името на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Поздравителни адреси постъпиха от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и от кмета на София Йорданка Фандъкова, които също изразиха своето съпричастие  и готовност да бъдат в подкрепа на сдружението. 

Атанас Запрянов: „Това е една високопатриотична инициатива“
2„От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов приветствам инициативата на ръководството на академията да създадем клуб на випускниците на ВА „Г. С. Раковски“. Това е една високопатриотична инициатива, която ще позволи и действащи офицери, и  офицерите от резерва, завършили академията, да намерят едно място, в което да общуват и да обсъждат актуални теми от развитието както на отбраната на нашата държава, така и от развитието на Въоръжените сили на страна. 
Самото присъствие на хора от випускниците, заемащи важни държавни постове сега или заемали такива преди, показва, че Военната академия от самото си основаване и до днес наистина е ковачница не само на висши ръководни кадри за нашите Въоръжени сили,     но и готви лидери за заемане на висши държавни длъжности както в областта на отбраната, така и в други сектори. 
Създаването на този клуб на випускниците е инициатива, която позволява този безценен потенциал от кадри да продължи да общува помежду си и да носи гордо името випуск на академията. 
В унисон с програмата на правителството, с която се дава приоритет на образованието в нашата държава, отбранителната политика на МО също е насочена към подобряване на условията на обучение в нашите висши военноучебни заведения, включително и тук. В извършващия се в момента преглед на изпълнението на плана за развитие на Въоръжените сили и на програмата за развитие на отбранителните способности на държавата се констатира, че набелязаните мероприятия по развитието на академията се изпълняват успешно.  Похвално е, че за първи път нашата академия получи и една сериозна субсидия от 7 млн. лв., насочени към подобряване на инфраструктурата, което значи, че в следващите години, когато идваме тук, ще виждаме още по-съвременна учебно-материална база. 
Намеренията на ръководството на академията са да се построи общежитие за провеждане на курсове тук и да се създадат още по-добри условия за подготовката на нашите военни кадри.“

Ген.-лейт. Андрей Боцев: „Каузата е обща“
3„За мен е чест да Ви поздравя с учредяването на Клуба на възпитаниците и приятелите на Военната академия. Самият аз съм неин възпитаник, и то не веднъж. Тук съм получил знания и съм повишил професионалните си способности, за да имам възможност за по-нататъшно развитие като български офицер, като командир и лидер, и се гордея с този факт. Убеден съм, че това чувство ни обединява и ни дава увереност, че с ясно формулирани мисия и цели на клуба, с приет устав и организационна структура той ще може да разгърне дейността си и да бъде от полза на нашата академия. 
Казвам нашата академия и наистина вярвам, че така са се чувствали поколенията преди нас, такава я чувстваме и ние. С общи усилия тя ще бъде определяна така и от бъдещите поколения, защитници на отечеството. За повече от век от съществуването й през аулите и залите на академията преминаха хиляди воини. След това те изявиха на практика и в мирно време, и във време на война придобитите обширни знания, твърда воля и неизчерпаема енергия. 
И днес завършилите Военната ни академия се доказват по безспорен начин като експерти, началници и командири в бойния строй във военните формирования, във военните щабове на оперативно и стратегическо ниво, в Министерството на отбраната, в държавната и местната администрация. Те се ползват със заслужен авторитет и доверие както на подчинените си, така и на своите колеги, със сигурност мога да добавя – и на колегите от съюзническите армии. Всички те доказват своите компетентности и способности, получени до голяма степен по време на обучението им тук. Немалка част от завършилите са проявили тези знания и са приложили ценен опит на високи позиции, които може да бъдат само от полза за представянето на академията ни на национално и на международно ниво. 
Този клуб на випускниците е една обща кауза, която ще покаже нашето желание да споделим своя опит. Това ще ни вдъхне увереност и вяра, че всички ние ще спомогнем за запазването на високото ниво на обучение в академията. Военна академия трябва да продължи да бъде истински научен център, средище на българската военнонаучна мисъл.“

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани