Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната в Сирия продължава: История с жертви и свалени самолети

[post-views]
Войната в Сирия продължава: История с жертви и свалени самолети

Войната в Сирия продължава
Няколко месеца, след като гръмко беше обявено, че войната в Сирия е приключила, изглежда, че конфликтът е навлязъл в нова фаза. Сега тепърва се разгаря борбата за сирийското наследство. В нея участват както първостепенните играчи – САЩ и Русия, така и влиятелните второстепенни – Турция, Израел, Иран, Саудитска Арабия. 
Силите на президента Башар Асад вече нямат много основания да се радват – войските на официалния им поддръжник Русия се изтеглиха в началото на зимата. Обратно,  американската политика, подкрепена от авиация, защитава интересите на кюрдските милиции и на различни опозиционни въоръжени групировки. Израел се противопоставя на интересите на Иран, Иран и САЩ са дългогодишни врагове. Турция в момента е в конфликт с американските интереси в Северна Сирия, което я доближава до руската гледна точка. Но само по този проблем. Конфликтите, които бързо бяха потушавани, докато всички воюваха срещу ИДИЛ, сега стават много видни и се задълбочават. 

Тази седмица беше съобщено за убити руснаци от частна армия при въздушни удари от страна на САЩ в Деир ез Зор. Жертвите по различни оценки варират от най-малко двама според БиБиСи до над 100, както потвърдиха от Пентагона. Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че въпреки твърденията на медии самият той не разполага с информация, че „руски наемници“ са сред жертвите. От Кремъл нарекоха съобщенията „класическа дезинформация”. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че не изключва вероятността да има руски граждани в Сирия, но те нямат връзка с въоръжените сили на Русия. Песков поясни, че няма информация за такива жертви и призова медийните информации да не се третират като „основни източници“.  Свързани с руски наемници, които се бият на страната на правителствените сили в Сирия, източници обявиха, че има множество жертви сред наемниците при сблъсък на водените от САЩ коалиционни сили с проправителствени въоръжени групи в сирийската провинция Дейр ез Зор. Сблъсъкът е бил на 7 февруари. Според медии случилото се е на 9 февруари. 

Официалната версия на САЩ е, че стотици бойци, свързани с президента на Сирия Башар Асад, са нападнали Сирийските демократични сили (СДС), подкрепяни от Вашингтон, близо до гр. Хуршам в провинция Дейр ез Зор. Те прекосили р. Ефрат и обстрелвали база на СДС, в която имало и американски съветници. САЩ реагирали с въздушни и артилерийски удари на 7 февруари, прекратявайки атаката и принуждавайки проправителствените бойци да се оттеглят. Държавните медии в Сирия съобщиха, че въздушните удари оставили десетки убити, и обвиниха САЩ в „брутално клане“. От руското министерство на отбраната заявиха, че проправителствените сирийски бойци са били ударени от САЩ, докато са провеждали операция срещу джихадисти от ИДИЛ. 

Във вторник колеги на двама руски бойци потвърдиха пред БиБиСи, че те са били убити на 7 февруари. Те идентифицирали загиналите като Владимир Логинов, казак от западния руски Калининградски регион, и Кирил Ананиев – радикален националист от столицата Москва. Руският сайт znak.com казва, че по непотвърдена информация няколко десетки, а даже и стотици бойци на частни руски военни компании може да са загинали. 

Ако информациите са верни, сваленият израелски изтребител е първият по-сериозен сблъсък между САЩ и Русия на територията на Сирия. Някои коментатори дори заговориха за начало на трета световна война. Територията не е случайна. В Деир ез Зор се намират нефтени полета, които по-рано през есента кюрдите се опитаха да прехвърлят към своята все по-независима територия. Русия обвинява САЩ, че разпалват сепаратистки страсти сред кюрдите в Северна Сирия и така се противопоставят на Асад, който иска да си върне територията. От Вашингтон не одобряват подкрепата на Москва за официален Дамаск и открито защитават различни клонове на въоръжената опозиция, а от известно време и кюрдите. Последното от своя страна води до сериозен конфликт на САЩ с Турция, където от десетилетия се страхуват от възможен кюрдски сепаратизъм. 

Конфликтът САЩ–Русия (кюрди–Асад) е само един аспект от продължаваща война. На 10 февруари беше съобщено, че противовъздушната отбрана на Сирия е свалила израелски изтребител F-16, изпратен там, след като Израел прихвана ирански дрон във въздушното си пространство. Машинката е изстреляна от сирийското въздушно пространство. Впоследствие Израел удари 12 цели в Сирия, включително противовъздушни батареи и ирански военни съоръжения. Това беше първият свален боен самолет на Израел от времената на войната с Ливан през 1982 г. По-късно израелските сили разположиха противоракетни системи, както и „ракетни отбранителни батареи” по северната част от границата на Израел със Сирия, близо до гр. Бака ал Гарбия, съобщиха израелски медии, цитирайки очевидци. Израел също така е разположил 8 бойни самолета, за да удря позиции в Сирия. 

Генералният секретар на Върховния национален съвет на Иран Али Шамхани заяви, че със сваления вчера израелски изтребител се променя балансът на силите в региона. Представителят добави, че грешните действия на Израел няма да бъдат пренебрегнати. Но представителят поясни, че Иран няма нищо общо с инцидента.

Други инциденти и играчи
В началото на месеца по време на военната офанзива на Турция в Северена Сирия срещу кюрдските милиции беше свален турски хеликоптер. Руски боен самолет беше свален в Северозападна Сирия на 3 февруари близо до Саракеб в Идлиб. Пилотът е успял да катапултира, но след това е попаднал в плен и е бил застрелян. 
Територията на Сирия, която във война от 2011 г. насам, изглежда, привлича като магнит различни играчи. Британският външен министър Борис Джонсън обяви, че Лондон е разтревожен от ролята на Иран в пограничната конфронтация между Израел и Сирия, съобщава „Ройтерс”. Френският президент Емануел Макрон пък заяви, че страната му ще „удари” Сирия, ако използва срещу цивилни химически оръжия. Саудитска Арабия засега мълчи, но е там и не може да бъде изместена като играч в борбата за религиозното накъсване на Сирия. Ето защо много е вероятно в следващите седмици броят на инцидентите и на загиналите в тях военни от различни националности да скочи. 

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани