Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден „черен“ доклад на УНИЦЕФ – смъртността сред новородените остава тревожно висока

[post-views]
УНИЦЕФ алармира за рекордно висок брой на деца бежанци по света

UNICEFСмъртността сред новородените в световен мащаб остава тревожно висока, гласи поредният „черен“ доклад на УНИЦЕФ. 7000 новородени умират всеки ден,според данните. За бебетата от най-слабо развитите държави рискът от преждевременна смърт е 50 пъти по-висок.
Светът неглижира новородените, е изводът на УНИЦЕФ. 2 милиона и 600 хиляди бебета не преживяват първия месец от живота си, 1 милион умират при раждането. Най-голям е шансът за оцеляване на децата в Япония, Исландия и Сингапур, където смъртността средно е 1 на хиляда, докато 1 на всеки 22-25 новородени умира в Пакистан, Централноафриканската република и Афганистан.
8 от 10-те държави с най-добри показатели са в Европа. В България смъртността сред новородените е значително по-висока от средната за Европейския съюз. Тук умира 1 на всеки 263 бебета.
Особено тежък е проблемът в Субсахарска Африка. Там бременните жени рядко получават помощ, заради бедността, конфликтите и слабите институции.

Вилибалд Зек – ръководител на Глобалната здравна програма на УНИЦЕФ за майки и новородени:

„Бременните жени тук понякога трябва да вървят пеша с дни, за да стигнат до най-близката болница или здравен център. Те от своя страна не са много надеждни и не винаги могат да предоставят необходимата лекарска помощ. Жените могат да избират дали все пак да потърсят медицинска помощ или традиционно, да родят вкъщи, което също не е добър вариант.“

Докладът сочи, че над 80% от смъртните случаи се дължат на преждевременно раждане, усложнения или инфекции. Те могат да бъдат избегнати с достъп до чиста вода, качествена храна и помощ от обучени акушери.

Най-ново

Единична публикация

Избрани