Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Специалните сили: На върха на копието

[post-views]
Специалните сили: На върха на  копието

Mateev_68_brigadaУспяхме да си извоюваме особено място в архитектурата за националната сигурност, най-вече при изпълнението на реални задачи, свързани с противодействието на тероризма, заяви командирът на 68-а бригада бригаден генерал Явор Матеев
 – Господин бригаден генерал, навърши се една година от церемонията по преподчиняването на Специалните сили от Сухопътни войски на началника на отбраната и обособяването им като основна отделна част на Българската армия. Какво бе най-характерното в бригадата за този период?
– Да, на 1 февруари м.г. беше официалната церемония, но реално решението влезе в сила на 17 декември 2016 г. 
Ако трябва да го кажа с едно изречение, то беше в заглавието на един материал във в. „Българска армия” – „2017-а – годината на Специалните сили”. Много неща се случиха. Категорично, сега, от дистанцията на тази една година, мисля, че всичко е било за добро. Ние следваме един път, който вече е утвърден от НАТО, а и в световен мащаб. Случващото се и в организационен аспект, и от новите възможности пред нас показва, че това е правилното решение. За поредна година ние бяхме в реално бойно дежурство с офицери и с Тактическа група в състава на Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО. Правим всичко, което е според възможностите ни и спрямо оборудването и снаряжението, с което разполагаме. Сертифицираме Тактически групи и влизаме в дежурства, но трябва да сме обективни пред себе си, както и пред съюзниците, и да кажем, че това го вършим с някои национални ограничения, които ние сме заявили. Те са не заради нивото на нашата индивидуална и колективна подготовка, а с липсата на определени възможности, свързани с оборудването и снаряжението. С тези особености категорично изпълняваме задачите си.
Освен това – през цялата година ние имахме постоянно дежурни сили и средства по изпълнение на националния план за противодействие на тероризма. Участвахме в реални ситуации, които възникнаха през годината – за едни от тях се знае, за други се вдигна ненужно напрежение. А някои не са известни и според мен това е по-правилният подход. Ние успяваме реално да поддържаме тези сили и средства в такава готовност, че те незабавно да изпълняват задачи. За мен най-добрата оценка за бойната готовност беше точно при възникването на тези ситуации. Почти през цялата година ние изпълнявахме задачи в две направления на приграничната полоса на българско-турската граница. В момента обстановката е коренно различна от предходни години. Да, влияят цялостни глобални политически процеси. Но нашето присъствие там в голяма степен допринася в момента състоянието да е много по-спокойно. Ние даваме всичко от себе си, за да оказваме съдействие на МВР, и изпълняваме самостоятелни и съвместни задачи. 
Традиционно цялата година беше изпълнена с много съвместни подготовки и учения на територията на България и извън пределите на страната. Не сме намалили с едно учение тези от предходната година и това е нашият девиз – може да увеличаваме ученията, но не и да ги намаляваме.
Важно е да отбележа, че организирахме и проведохме през септември в Пловдив годишна конференция на командирите на Силите за специални операции на НАТО, едно голямо доверие и оценка за това, което ние правим през последните години като развитие, като Сили за специални операции. А и е  кредит, който ни се дава за това, което предстои да извършим.
За първи път в нашата 75-годишна история вече ни се гласува доверие да изпълняваме задачи извън територията на страната като Сили за специални операции, естествено, в легитимни операции на Алианса. Това е изключително важно и показва, че всички онези промени, които направихме през последните една-две години, са ни довели до по-голям професионализъм, а не са били самоцел. 
Естествено, има още какво да се направи в организационното изграждане, но се надявам, че това предстои през тази и следващата година.
– Доколко е осигурена бригадата с финансови средства през тази година? 68_brigada
– Още през 2017 г. ние вече имахме обособена подпрограма в рамките на основна програма 1. Миналата година  изпитвахме доста сериозни затруднения, поради това, че промените в Закона бяха приети в края на 2016 г. С някои допълнителни решения се осигуриха финанси и средства, за да завършим нормално годината и да участваме във всички планирани учения и подготовки. Тази година съвсем нормално беше преминат процесът на планиране и бюджетиране и ние влизаме в нея много по-спокойно. Вече сме с отделна основна програма към Министерството на отбраната, което е огромна стъпка в развитието на Специалните сили. Бих казал, че в това отношение ние изпреварваме организационното ни изграждане. Имаме значително увеличение на средствата. И тази година ще се работи много по-лесно, което показва, че подходът е правилен и не мога да не благодаря и на Министерския съвет, защото той гласува рамката на бюджетната програма на Министерството на отбраната.
– Ще продължите ли с конкурсите за приемане на нови войници и през тази година?
– Съвсем скоро изтече срокът за подаване на документи на кандидатите и в момента тече последният конкурс. Надявам се отново на 100 процента да попълним отпуснатите места. Сега ще се освободят длъжности за войници, защото новопроизведените сержанти ще заемат назначенията си. Очаквам през втората половина на годината да обявим отново конкурси и  окомплектоваността с войници да стане със сигурност над 95 процента по щат. При нас има доста повече кандидати, ако се сравняваме с други формирования. Но поради спецификата на службата медицинските прегледи са изключително сериозни, особено  за т.нар. длъжности за летателен състав, които изискват годност за извършване на парашутни скокове. За съжаление, много кандидати не успяват да преминат тези прегледи. Причините са ясни – все по-малко хора поглеждат към военната професия, а, от друга страна – поради особеностите на живота през последните години младото поколение е по-малко подготвено физически. Но трябва да се търсят и резерви за намаляване на критериите, защото в края на краищата едно е да избираш от 1000 души за 50 длъжности, а друго е от 100 – за 50 длъжности. Ние правим необходимото – пропагандна кампания, участие във военно-патриотични мероприятия, честване на годишнини от събития, атрактивни сме и имаме кандидати. Но това, към което ще се стремим да променяме от тук нататък, е да търсим начини и път войниците за Силите за специални операции да се набират от действащи военнослужещи от другите видове въоръжени сили. Това е нормалният процес, установен от нашите партньори. Години трябват един младеж, който идва от цивилния живот, да го обучим за оператор от Силите за специални операции. Съвсем друго е, ако вземем подготвени войници, най-добрите. Тогава обучението им ще изисква много по-малко време и по-малки ресурси. Това е много по-икономически изгодно за нас, за армията и за страната.
– Променя ли се съотношението между сержантите и войниците в бригадата?
– Това е част от организационното изграждане и промените, които ние в рамките на следващите години се стремим да направим. Смятам, че успяваме за момента с бързи темпове да го постигаме, да наваксваме изоставане от десетилетия. В страните от НАТО и в световен мащаб основата на Специалните сили е сержантският корпус. Има страни, в които в Специалните сили почти няма войници. Нормално е сърцевината да е от сержантския състав, от инструктори по различни видове подготовки. Защото една от трите основни мисии на Специалните сили е военното подпомагане, необходимо е ние да разполагаме с изключително добре подготвен инструкторски сержантски състав. Точно поради това направихме тези промени и много войнишки длъжности бяха преобразувани в сержантски. През цялата година вървяха модули и курсове и около стотина войници получиха първо сержантско звание. По-важното е, че ние успяхме да получим такъв статут на нашия Учебен център, който му дава право да провежда тези сержантски модули. Така сме  затворили цикъла – имаме възможност да обучаваме войници и те да заемат сержантски позиции.
– Кои са най-важните събития за бригадата през тази година?
– Това, което казах за дежурствата със сили и средства за НАТО, продължава. Предстоят подготовки, международни и национални учения. Ще изпълняваме задачи в приграничната полоса дотогава, докато е необходимо. Ще работим така, че да развиваме новата ни бюджетна програма, която вече имаме. Сега предстои да сертифицираме поредната Тактическа група.68_brigada
Но най-вече за тази година ние вярваме и правим всичко, което е по силите ни и зависи от нас, да завършим основния процес, свързан с организационното изграждане на Силите за специални операции. Убеден съм, че през тази година България най-накрая ще има Командване на Силите за специални операции. Защото вече останахме последната държава в НАТО, която няма такова командване. Имаме силите и средствата. Необходимо е реално да изясним веригата за командване и управление и за използването на Специалните сили, така че вече да имаме максималния ефект от програмата и ресурсите за подготовка. Не мога да не изкажа съжаление, че промените, отлагани във времето, стават бавно. Но мисля, че за една-две години се направи доста и трябва още малко да завършим този процес. Категорично искам да кажа, че ние успяхме да си извоюваме и да си утвърдим наше особено и специално място в архитектурата за национална сигурност на Република България. А това стана с нашата работа, с нашата ефективност и на границата, и във всички учения и подготовки, и най-вече при изпълнението на реални задачи, свързани с отговорностите ни по националния план за противодействие на тероризма. Вече няма нещо извънредно, което да се случи в страната, което да изисква действия от сили и средства от архитектурата за национална сигурност и Специалните сили на Българската армия да не са на острието на копието. Това е най-голямата оценка за развитието ни в правилната посока.
– Ще отбележите ли 75-годишнината от основаването на Парашутната дружина?
– Славната Парашутна дружина е формирана на 18 март 1943 г., така че ще честваме 75-годишнината от основаването на Силите за специални операции на Българската армия. Гарантирам, че подобаващо ще отбележим тази годишнина със съответните мероприятия, които ще бъдат проведени около датата 18 март. Ще отдадем заслуженото и на основателите на Специалните сили, на тези, които загинаха във Втората световна война, и на всички останали, които служиха в различните формирования в етапите на нашето развитие, тези, които отдадоха живота и силите си за това, което сме ние днес.

parashut_68_brigadaПристигат парашути тип „Летящо крило”
До края на април т.г. в 68-а бригада очакват да получат над 70 нови парашутно-десантни системи тип „Летящо крило” за бойно използване. Както те, така и доставените през лятото на 2015 г. парашути с кръгъл купол МС-6 – американско производство, са по програмата на САЩ FMF (Foreign military financing).
Тези парашутно-десантни системи, които имаме и са годни за експлоатация, може и да не са достатъчно, но ръстът е 2,5 пъти  по-голям от предишни години. Предстои до края на април реално да завършим процеса на получаване на парашути по програмата FMF, посочи бригаден генерал Явор Матеев. До края на лятото воините от 68-а бригада трябва да усвоят новата система и да започнат нейната експлоатация. Направени са планове на курсовете за подготовка, за сертифицирането на  инструкторите от формированието и други конкретни разчети.  

Ще има нова сграда на полигона

При посещението си в 68-а бригада „Специални сили” в  началото на август 2016 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че учебният център „Црънча” ще бъде не само ремонтиран, но след проект ще бъде построена и нова сграда. Ще започнат и някои ремонти в района на формированието в Пловдив. Какво се е случило оттогава досега?
Министерството на отбраната е получило незабавно средства след решение на Министерския съвет. Поради тежките процедури на обществените поръчки и някои бюрократични проблеми се извърши само проектиране, но не се реализира реалното изграждането на проекта, обясни командирът на 68-а бригада бригаден генерал Явор Матеев.
Той си е поставил за задача въпросът да бъде решен и вече е започнал процесът на извършването на няколко стъпки с обществените поръчки. И да бъде изчистен целият този механизъм предварително, за да не се загубят пак средствата. Иначе категорично имаме уверението на министър-председателя, защото реално той пое инициативата предния път, че когато сме готови, обещаните пари ще ни бъдат отпуснати, за да реализираме този проект. Това е една от задачите, които стоят пред нас, допълни командирът на бригадата.
Заделени са средства за коренно подобряване на материалната база в основния район на формированието в Пловдив. В края на миналата и в началото на тази година вече е извършена цялостна подмяна на водопроводната мрежа. Поставили сме си за цел да решим и проблемите с отоплението. Като ремонтираме материалната база, обобщи бригаден генерал Матеев, ние подобряваме социалния статус на военнослужещите по време на работата им в казармата.
 

 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани