Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Расте броят на жертвите в Сирия въпреки резолюцията на ООН за прекратяване на огъня

[post-views]
Расте броят на жертвите в Сирия въпреки резолюцията на ООН за прекратяване на огъня

Siria_GutaСирийската армия продължава въздушните удари над бунтовническия анклав Източна Гута в покрайнините на столицата Дамаск, съобщиха световните медии. Това е в пряко противоречие с приетата през уикенда резолюция на ООН, която настоява за 30-дневно примирие. Съветът за сигурност единодушно гласува прекратяване на огъня в цялата страна.
Резолюцията настоява всички страни да спрат военните действия, след като през последната седмица в Източна Гута загинаха най-малко 500 цивилни. Документът цели подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия.
Само в неделя жертвите са най-малко 14, а според активисти сирийската армия се опитва да унищожи последния бастион на бунтовниците преди примирието да влезе в сила.

 „Това примирие е като всички останали. Сами ще видите, че няма да го спазят.“

 

 „Искам само да се сложи край на ужаса в Източна Гута. Не съм съгласен с примирието, защото то е решение на опозицията. Надявам се това да приключи и тук да не остане нито един въоръжен.“

 

Междувременно активисти от опозицията в Източна Гута обвиниха правителството в Дамаск за поредна химическа атака. Те съобщиха, че  няколко души в местността Ал Шифуния са с респираторни проблеми, характерни за нападенията с хлорин.

Най-ново

Единична публикация

Избрани