Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хуманитарната пауза на Москва не сработи: Продължава артилерийският обстрел над Източна Гута

[post-views]
Хуманитарната пауза на Москва не сработи: Продължава артилерийският обстрел над Източна Гута

Siriq_Guta

Артилерийските и въздушните удари над бунтовническия анклав край сирийската столица Дамаск – Източна Гута не спряха, въпреки наложения от Русия 5-часов хуманитарен коридор. В резултат на това ООН не успя да достави очакваната хуманитарна помощ, нито да осъществи медицинска евакуация в района, съобщиха световните медии.
Въпреки първоначалната информация, че ситуацията в Източна Гута е относително спокойна и близо 400-те хиляди цивилни ще могат да се изтеглят от зоната на бойните действия, това така и не се случи. Говорител на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН потвърди, че сраженията са продължили и по време на обявената хуманитарна пауза, което е попречило на хуманитарните конвои да достигнат до размирния район.
Артилерийски обстрел беляза още първите часове на предвиденото прекратяване на огъня. Последваха и бомбардировки над близките градове. Сътрудниците на сирийската гражданска защита, т.нар. „бели каски“, потвърдиха, че има и убити.
Припомняме, че през уикенда ООН единодушно гласува 30-дневно примирие в цяла Сирия. След като то не успя незабавно да влезе в сила, Русия наложи всекидневен 5-часов хуманитарен коридор. Решението на Москва предизвика неразбиране сред останалите членове на Съвета за сигурност. САЩ и Франция призоваха Кремъл да използва авторитета си, за да повлияе над сирийския президент Башар Асад за ефективно прекратяване на огъня.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани