Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ателието надмогна изпитанията в живота и политиката

[post-views]
Ателието надмогна изпитанията в живота и политиката

DSC_0994 ОтчаяниеВ галерия „Сан Стефано“ новата изложба на Вежди Рашидов „Завръщането“, открита преди седмица, го утвърждава отново в призванието му на художник и скулптор, изразил себенадмогването в живота чрез работата си в ателието – отправна точка за пътуването му из ГенкоСтария континент с непоказвани досега рисунки, скулптури и репродукции. Изложбата е посветена на неговата съпруга д-р Снежа Бахарова. „Без нея нямаше да има завръщане”, обяви художникът. Спорад него един от големите му вдъхновители за изложбата е известният български художник Генко Генков.
Ето как обобщи идеята на експозицията Аделина Филева, директор на КозелГрадската художествена галерия. Според нея това е завръщане на художник, който с действията си като министър на културата се беше отдалечил от ателието. „Затворът” на болничната стая допълнително го беше откъснал от съприкосновението с материала, с живителната сила на творческия акт. Завръщането към живота е една от най-големите емоционални битки… С нея скулпторът Вежди Рашидов засвидетелства любов към живота, изпод творческия му жест се явяват пред нас лица на отчаянието, болката, сподавения вик. Но освен тях тук са животрептящите силуети на Сезар, воинът, Бетовен, увличащият в тихия си и елегантен ритъм джаз. Отдаден на силата на материала, с който работи в пластиките си, скулпторът го изявява фино и в своите акварели ескизи, в които нюансите на сивото и охрата ни връщат към усещането за метала. Авторът материализира плътта в изкуството си, но тя е която ни кара да усещаме, да желаем. Тя е жизнена, родена от топлината на ръцете, чувствителността на погледа и остротата на мисълта. Материя, която „звучи” като Бетовеновата Пета симфония – обобщава Аделина Филева.
Вежди Рашидов се впуска за ново сражение в изкуството, където идея и материал звучат в единно цяло. Изложба завръщане – художникът продължава да пише своята биография и творчески капитал.
На откриването се събра невероятна навалица, в която освен артсредата се открояваха и ценители от политическия елит. В залата бяха президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, бившият президент Георги Първанов, Симеон СакскобDSC_1014ургготски, Цветан Цветанов, депутати и политици от целия политически спектър. 
Изложбата ще продължи  до 22 март. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани