Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тел Авив – хълмът на пролетта

[post-views]
Тел Авив –   хълмът на пролетта

1-1 (6) 6-6 (1)Летището „Бен Гурион“ на Тел Авив е огромно. Намира се почти по средата на магистралата между Тел Авив и Йерусалим. След придвижването от самолета до терминала и преминаването през обичайните проверки изведнъж се озоваваме на широк тротоар, където ни залива слънчева топлина. Температурата е около 24 градуса. В Тел Авив е пролет. Бадемите са цъфнали, малко по-късно ги видяхме. 
По широката магистрала се пътува бързо и удобно, независимо че движението е интензивно. Изведнъж навлизаме в града и оттук започва неговата история. Това е и древен, и млад град. Древен, защото за стария град на Тел Авив – Яфа, се говори още от 1800-ата година пр. Христа, а самият Тел Авив е на около 100 години. Разбира се, Яфа отдавна се е слял с него. 
Тел Авив започва да се изгражда някъде от началото на 20-и век, когато Ротшилд купува едно огромно пространство, върху което има само пясъчни дюни, разделя го на парцели и започва да ги продава за строеж. В началото тук идват да се заселят руски и полски евреи, за да избягат от преследвания. Хората, които започват да строят град за себе си, изгребват пясъка, за да положат основите на жилищата. Така от пустинята изниква 4-4 (6)един бял и красив град, който днес притежава цялата модерна инфраструктура на всеки модерен град по света. Той си има своите широки булеварди, зелени паркове и фонтани, има си и пешеходни зони и алеи за велосипеди. Всичко, което е история, тук се пази много ревниво. Църкви, джамии, часовникови кули, места, свързани с исторически събития. Тел Авив е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.
На мястото, където преди години е загинал един от най-уважаваните 3-3 (6)израелски лидери – Ицхак Рабин, има голяма паметна плоча върху сградата, в близост до която той държи последната си реч. Върху тротоара, срещу плочата, с метални кръгове са отбелязани последните му стъпки. 
Една от големите съвременни забележителности на Тел Авив е „Диамантеният квартал“. Това е кварталът на най-заможните граждани на Тел Авив, където един апартамент струва 20 милиона лева. Сградите с тези апартаменти са много солидни, облицовани със скъпи материали, но поради големите летни горещини тук навсякъде прозорците са малки, а балконите даже и при най-богатите все още са лукс. 
 В същото време в този квартал се помещават ателиетата и магазините на най-големите майстори на шлифоване на „сурови“ диаманти и на търговците. Тук се сключват и най-мащабните сделки за покупко-продажба на всички видове диаманти. Договарят се сделки за милиони долари само с едно ръкостискане. 
В следващите няколко дни ще ни стане ясно, че в държавата Израел традицията е толкова важна, колкото и законите на страната. 
Тук всичко е впечатляващо, включително и високият стандарт. Минималната заплата е някъде около 2200 долара, а средната е много близо до 5000 долара. 
Един от основните булеварди в Тел Авив се казва „Йерусалим“. В продължение на десетилетия преди това е носил името „София“. Край този булевард след 1948 г. се заселват онези 50 000 български евреи, спасени от България. И за благодарност кръщават булеварда на името на българската столица. В края на булеварда и днес може да се види паметникът на Димитър Пешев, изграден от тях. 
Погледнат от каменните кейове на пристанището, Тел Авив впечатлява с модерните силуети на високите супермодерни сгради, както и с разположението си покрай огромния плавно извит залив на Средиземно море. 
Затова пък Яфа е типичен стар средиземноморски 2-2 (11)град, с тесни каменни улички, с много стъпала и заоблени проходи. Стана ясно, че ширината на тези улички е изчислена така, че да могат да се разминат две магарета – едното с товар, другото без товар. С магарета някога са пренасяли стоките до пристанището, за да ги товарят на корабите, а по обратния път магаретата се връщали празни. 
Близо до пристанището има мост на желанията. На парапета са изобразени всички зодии. Намираш зодията 5-5 (3)си и наум си пожелаваш нещо. Нещо хубаво, което непременно ще се сбъдне, ако вярваш. По тия земи животът се крепи на вярата. 
След като се отдалечаваме от Тел Авив, с някои неща той все повече започва да напомня за нашата столица. Има кътчета от него, които удивително носят атмосферата на София. Само че Тел Авив си има и море. И надвечер много хора отиват край осветения бряг да карат ролери, да тичат за здраве или да вечерят в крайбрежните ресторанти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани