Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двоен опит за убийство: Отровиха бивш руски шпионин и дъщеря му във Великобритания

[post-views]
Двоен опит за убийство: Отровиха бивш руски шпионин и дъщеря му във Великобритания

zx860y484_3140926

Великобритания заяви, че ще даде „силен“ отговор ако се докаже руско участие зад опита за покушение срещу бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал. Това предупреди британският външен министър Борис Джоунсън. Късно снощи 66- годишният бивш руски шпионин беше хоспитализиран с дъщеря си в болница в Солзбъри, след като са били изложени на въздействието на неизвестно отровно вещество.
66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря са открити в безсъзнание на пейка до търговски център в град Солзбъри. Двамата са приети в болница в критично състояние. Властите все още не могат да установят на какво вещество са били изложени, като освен тях един от служителите на бърза помощ също остава в болница. За бившия полковник от руското военно разузнаване се знае, че през 2006 година е осъден на 13 г. затвор, след като е хванат да продава информация на британското МИ6 за руските тайни агенти, които работя в Европа. От 2010 г. Сергей Скрипал живее във Великобритания, след като е разменен за руски шпиони, хванати в САЩ. Приоритет на властите остава да разберат, какво вещество е използвано за опита за покушение. Междувременно Русия заяви, че няма представа, какво се е случило с двойния агент. Москва е готова да съдейства на британските власти, ако бъде помолена, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Медиите в страната припомнят случая с бившия агент на КГБ Александър Литвинеко, който почина, след като беше отровен с радиоактивния елемент плутоний -210 в Лондон през 2006г.
Съпругата на Литвиненко е категорична, че покушението е одобрено лично от руския президент Владимир Путин. Кремъл продължава да отрича да има пръст в покушението.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани