Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Равенството между половете – основна тема на празничния 8 март

[post-views]
Равенството между половете – основна тема на празничния 8 март

RAVENSTVO MUJE JENIВъпросът за равенството между половете беше лозунгът на тазгодишния 8 март. Темата обаче е на дневен ред не само на празника. През последната година жените по света постигнаха много в борбата за отстояване на правата си. Милиони надигнаха глава и се опълчиха на сексуалното насилие, на домашния терор и накърняването на човешките права.
Статистиката за разпределението на управленските постове в ЕС ясно очертава неравенството между половете. Едва 33% от висшите мениджъри в Европа са жени. Тук се открояват Полша, Словакия и Латвия, където съотношението варира между 41 и 47 на сто. Заплащането също не е уеднаквено, като жените получават средно 16% по-ниско възнаграждение от мъжете на сходни постове.
Жените в Исландия поискаха изравняване на заплатите между двата пола още през март 2017-та. Протестите им доведоха до законодателни промени, които задължават компаниите да докажат равното заплащане.
Диалогът за правата на жените продължи в рамките на ООН. Във Франция и Великобритания забраниха промотирането на стереотипни образи за външния вид на жените. В Саудитска Арабия дамите постигнаха исторически напредък и получиха правото да седнат зад волана.
Миналата година мина под знака на борбата срещу сексуалното насилие на работното място, с лансираната от Холивуд кампания #MeToo. Жените заемат все по-ясна позиция и по важни политически проблеми. Ученички се включиха в обществения дебат за затягане на контрола върху оръжията в САЩ. Хиляди жени посетиха турско-сирийската граница, в израз на солидарност към своите посестрими, които преживяват ужаса на войната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани