Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп уволни Тилърсън, шефът на ЦРУ става държавен секретар

[post-views]
Тръмп уволни Тилърсън, шефът на ЦРУ става държавен секретар

Rex Tillerson _Mike Pompeo  Изненадваща рокада на постове в Белия дом. Американският президент Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. Неговото място ще заеме шефът на ЦРУ Майк Помпео, който пък ще бъде сменен от заместничката си Джина Хаспъл.
Новината за рокадите във Вашингтон дойде от самия американски президент Доналд Тръмп, който използва любимата си социална мрежа „Туитър“ за съобщението.
„Майк Помпео, директорът на ЦРУ, ще бъде нашият нов държавен секретар. Той ще върши фантастична работа! Благодаря на Рекс Тилърсън за неговата служба! Джина Хаспъл ще бъде новият директор на ЦРУ и първата жена на този пост. Поздравления на всички!“, гласи туитът на Доналд Тръмп.
Малко по-късно от Държавния департамент на САЩ заявиха, че нямат представа за причините, довели до отстраняването на Тилърсън.
Според пожелал анонимност официален представител на Белия дом американският президент иска да има нов екип преди планираните преговори със Северна Корея.
За много анализатори уволнението на Тилърсън е било неизбежно, защото от стъпването си в длъжност на няколко пъти открито влизаше в конфликт с Тръмп по редица въпроси – от ядрената програма на Иран до руската намеса в американския политически живот.
Миналия октомври в американската преса излезе информация, че Тилърсън нарекъл Tръмп „слабоумен“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани