Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Общ фронт – Западът осъди Русия за химическата атака срещу Скрипал

[post-views]
Общ фронт – Западът осъди Русия за химическата атака срещу Скрипал

skripalВ обща позиция лидерите на Франция, Германия, САЩ и Великобритания директно обвиниха Русия за химическата атака срещу бившия руски агент Сергей Скрипал. Те не само осъдиха нападението, но и обявиха, че то е насочено директно срещу британския суверенитет. Русия отрича да е замесена и смята обвиненията срещу нея като кампания за дискредитирането й.
Остро осъждаме първата употреба на химическо оръжие на територията на Европа от края на Втората световна война, се казва в съвместното изявление.
Използването на подобно оръжие е в пряко нарушение конвенцията за забрана на химическите оръжия и международното право. Това заплашва сигурността на всички. Призоваваме Русия да отговори на всички въпроси за атаката и да предостави подробности за използването на невропаралитично вещество, се казва още в изявлението. Великобритания вече получи и подкрепата на НАТО. Генералният секретар Йенс Столтенберг посочи, че на този етап Лондон не е поискал да се задейства член 5 от Атлантическия договор.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Много е важно да демонстрираме силна дипломатическа подкрепа към Обединеното кралство. Да изпратим съобщение, че Великобритания не е сама. Ние стои до тях. И това не е само сериозна атака срещу хората в Обединената кралство, това е пряко нарушение на всички норми и правила, които са важни за сигурността на всички ни.

В понеделник британският външен министър Борис Джонсън ще се срещне с генералният секретар Йенс Столтенберг, за да обсъдят темата.
Опитът за покушение срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които според следователи са отровени с руското бойно отровно вещество „новичак“ е на път да прерасне в мащабна дипломатическа криза.
В отговор на атаката Великобритания изгони 23 руски дипломати, замрази всички си двустранни връзки на високо ниво с Русия, а членовете на кралското семейство, министри и дипломати ще бойкотират предстоящото световно по футбол.
Русия, която е категорична, че обвиненията срещу нея за „безумие“, се закани да предприеме реципрочни мерки. Първият дипломат на Москва Сергей Лавров заяви, че вече се готви списък с британски дипломати, които ще бъдат експулсирани от страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани