Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борис Джонсън: Най-вероятно Путин е наредил химическата атака

[post-views]
Съдят един от архитектите на Брекзит – бившият външен мистър Борис Джонсън обвинен в лъжа

LONDON, ENGLAND - JANUARY 09:  Foreign Secretary Boris Johnson Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че е много вероятно руският президент Владимир Путин да е наредил опита за убийство срещу бившия двоен шпионин Сергей Скрипал. Нашият спор не е с руснаците, а с Кремъл на Путин и решението му за нападението с химическо оръжие в град Солзбъри, допълни Джонсън.
Москва реагира остро на поредните обвинения, този път насочени към президента Владимир Путин и ги определи, като цитирам „шокиращи и непростими“. Само преди дни британският премиер Тереза Май заяви, че няма алтернатива на заключението, че именно руската страна е отговорна за опита за покушение срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Твърденията на Великобритания получиха подкрепата на Франция, Германия, САЩ и НАТО.
Русия отрича да е замесена и определи обвиненията срещу нея като дискредитираща кампания, цирк и опит от страната на британското правителство да отклони вниманието на британците от Брекзит.
Скандалът около покушението на бившия руски шпионин вече прерасна в дипломатическа война. След инцидента Великобритания предприе наказателни мерки, като експулсира 23 трима руски дипломати и прекрати всички си двустранни отношения с Русия.
В отговор Москва заяви, че подготвя реципрочни мерки.
Кризата прескочи и океана. САЩ, които също смятат, че Русия стои зад атаката, наложиха санкции на пет руски организации и 19 частни лица, заподозрени в кибернападения и опит за намеса в американския политически живот. Руското правителство отговори с разширяването на черния списък с американски граждани. 
Междувременно британските власти разпространиха нова информацията за случилото се в Солзбъри. Следователи предполагат, че бойното отровно вещество, използвано при атаката е разпознато като „Новичок“, може да е сложено в куфара на Юлия Скрипал преди да излети от Русия за Великобритания на 3 март.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани