Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови въздушни удари в Сирия – хиляди бягат от зоната на бойните действия

[post-views]
Русия остави над 4 милиона сирийци без достъп до хуманитарна помощ

Siria

Най-малко 31 цивилни, сред които 6 деца, загинаха при руски въздушни удари срещу сирийския град Кафър Батна, намиращ се в анклава на бунтовниците Източна Гута. Много други цивилни са тежко ранени и са в критично състояние Това съобщиха от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека.
Над 3 хиляди цивилни са напуснали района на Източна Гута в петък сутринта, съобщиха от своя страна руските информационни агенции. По-рано подкрепяните от Русия и Иран сирийски правителствени сили постигнаха безпрецедентен напредък в операцията по отвоюването на най-големия бунтовнически анклав в покрайнините на Дамаск. Кампанията им започна в средата на февруари и се превърна в една от най-кървавите сцени на войната в Сирия. Това е и най-тежкото поражение за бунтовниците след загубата на Алепо през 2016 г.
Междувременно стана ясно, че за последните 48 часа повече от 50 хиляди души са избягали от зоните на бойните действия в Сирия. 20 хиляди напуснаха района на вече разделения на три анклав Източна Гута, а други 30 хиляди изоставиха домовете си в покрайнините на Африн, където при последната офанзива на турската армия бяха убити най-малко 18 души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани