Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кървав атентат в Афганистан – десетки загинаха при самоубийствено нападение в Кабул

[post-views]
Пореден кървав ден В Афганистан – голям брой жертви и ранени при атентат в Кабул

Kabul, Afghanistan_atentat

Поредното кърваво нападението в Афганистан. Най-малко 29 души бяха убити и 59 ранени при самоубийствен атентат в столицата Кабул. За сега никой не е поел отговорност за атаката, която съвпадна с началото на празниците по случай персийската нова година. Джихадисткото движение ИДИЛ пое отговорност за последната атака.
Нападението е станало на метри от Кабулския университет. Атентаторът-самоубиец се е взривил сред група хора от шиитска мюсюлманска общност, събралите се да отпразнуват Новруз. Това  се казва в официалното съобщение на афганистанското вътрешно министерство.
Властите се опасяват, че броят на жертвите може да се увеличи, защото много от пострадалите са в критично състояние.
Все още никой не е поел отговорност за атаката.
Нападенията на религиозна основа в Афганистан зачестиха значително през последните две години, като т.нар „Ислямска държава“ в повечето пъти поема отговорността за тях.
От началото на годината афганистанската столица Кабул на няколко пъти стана жертва на подобни атаки. Най-голямата от тях беше извършена от талибаните, при която загинаха над 100 души.
Причина за зачестилите нападения е желанието на бунтовниците да уронят доверието към централното правителство в желанието си да установят контрол на отдалечените области на страната, коментират експерти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани