Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Памет за Райна Касабова – първата жена на боен полет

[post-views]
Памет за Райна Касабова – първата жена на боен полет

RAJNA KASABOVAЕдна голяма българка сякаш е забравена. Сякаш я знаем, ама и не чак толкова, помним я, а в същото време я пренебрегваме, когато говорим за Балканските войни и подвизите на нашите герои тогава. 
Става дума за първата българка, участвала в боен полет. Тя е родена е на 1 юли 1897 г. в Карлово. Завършва самарянски курс през 1912 г. По време на Балканската война служи като доброволка самарянка в Първа полева подвижна болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. лети като пилот наблюдател със самолет „Воазен“ над Одрин с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет. Това е Райна Касабова.
Излитат от летище Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути. От самолета тя хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин. R_KASABOVA
Защитникът на Одринската крепост Шукри паша, притеснен от затягащия се български обръч, започва да разпространява слухове из града. Опитва се да вдигне духа на хората, пускайки лъжата, че турската армия е превзела Пловдив и настъпва към София. Тук именно е ролята на Райна, която разхвърля позиви на турски и френски, които да информират одринчани за реалното им положение – че крепостта съвсем скоро ще бъде превзета и всяка следваща напразна жертва може да бъде избегната с капитулация.
След полета тя пише на родителите си: „С особен интерес следихме полетите на нашите смели авиатори. Те събуждаха у нас чувство на гордост. Стана така, че и аз се заразих от техния пример“. 
Наред със спомена за приключенското летене войната оставя трайни следи в здравето на Райна. През следващите години тя лекува травмите си, причинени от тежките условия в лазарета, и благодарение на силния си дух побеждава тежките болежки.
През 30-те години дори печели конкурс за красота във Варна. Не създава семейство, защото любовта на живота й загива през войните. При посещението си в България през 1963 г. Валентина Терешкова – първата жена, напуснала пределите на Земята, изявява желание да се срещне с първата жена, летяла на боен самолет, и я посещава в родния й град. Райна Касабова умира на 71 години в София на 25 май 1969 г. През 2009 г. ледник на Земя Греъм в Антарктика е наименуван на Райна Касабова.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани