Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В подкрепа на Пучдемон десетки хиляди излязоха на протест в Каталуния

[post-views]
100 години затвор за каталунските сепаратисти – Върховният съд в Мадрид издаде окончателна присъда

catalunia protest

Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на различни градове в Каталуния след ареста на бившия регионален лидер Карлес Пучдемон. Той беше задържан от германските власти, след като испанското правителство преиздаде Европейската заповед за ареста му. Днес Пучдемон ще се изправи пред местен съд, който трябва да реши дали ще го екстрадира или не.
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон беше задържан в неделя от германската полиция в областта Шлезвиг-Холщайн. Той е пътувал от Дания към Белгия, където живее от няколко месеца. Пучдемон, който е издирван в Испания за бунт и отцепничество, си самоналожи изгнание след като регионалният парламент на Каталуния едностранно обяви независимост през октомври миналата година.
Адвокатът на бившия каталунски премиер заяви, че той е готов да се изправи пред правосъдието, но предпочита това да се случи в Белгия.

Пол Бекерт – адвокат на Карлес Пучдемон:

„Има достатъчно аргументи Германия да отхвърли Европейската заповед за арест, най-вече защото същата се използва за задържане на политически противници на правителството. Предполагам също, че ще вземат предвид факта, че Испания върви по пътя към диктатурата. Там, където легитимно избрани парламентаристи биват вкарвани в затвора, не може да има демокрация.“

Само в Барселона броят на протестиращите достигна 55 хиляди души, съобщиха испанските медии. С лозунги „Свобода за политическите затворници!“ и „Тази Европа е позорна!“ шествията се отправиха към сградите на германското консулство и представителството на Европейската комисия. Близо 90 души бяха ранени при сблъсъците с полицията, четирима бяха арестувани.
По-малки демонстрации имаше и в други градове. Масовото недоволство в Каталуния се отприщи още в петък вечерта, след като испанското правителство поднови заповедите за арест на редица местни сепаратистки лидери, сред които и последният кандидат за премиер на областта – Жорди Турул. С това процедурата по формиране на легитимен регионален кабинет отново попадна в задънена улица.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани