Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Твърд отговор: САЩ и европейски държави експулсират руски дипломати

[post-views]
Тръмп събра над 50 милиона долара за една вечер за предизборната си кампания

donald-trump

САЩ и редица европейски държави обявиха ответни мерки срещу Русия. В знак на солидарност с Великобритания след нападението с химическо оръжие срещу бившия руски агент на нейна територия, Вашингтон, Париж и Берлин, като и други европейски столици обявиха, че ще експулсират руски дипломати.
Най-много дипломати експулсират САЩ. Американският президент  Доналд Тръмп нареди да бъдат изгонени 60 души, сред които 48 служители на руското разузнаване в Сиатъл и 12 други в руската мисия в ООН. Те имат седем дни да напуснат страната. В съобщението се посочва, че руското консулство в града ще бъде закрито.
Междувременно стана ясно, че Германия и Франция ще изгонят по четирима руски дипломати, а Италия двама. Те трябва да напуснат съответните страни до 1 април. Подобни съобщения дойдоха и от Холандия, Дания, Чехия, Полша, Латвия, Литва и Естония.
Във Варна председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че общо 14 страни членки са изразили готовност да експулсират руски дипломати.

Доналд Тъск – председател на Европейски съвет:

„Не изключвам в близки дни и седмици да бъдат предприети допълнително мерки, включително и експулсирането на руски дипломати, като част от общата рамка на ЕС.“

Украйна също се присъедини, като президентът Петро Порошенко обяви, че ще изгодни 13 руски дипломати.
Миналата седмица на срещата си на върха в Брюксел Европейските лидери се съгласиха, че има висока степен на вероятност Русия да стои зад нападението със силно отровния химикал „Новичок“.
Москва продължава да отрича обвиненията и вече предупреди, че ще отговори реципрочно на мерките.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани