Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След срещата на върха ЕС – Турция: Реакции и коментари в чуждата преса

[post-views]
След срещата на върха  ЕС – Турция: Реакции и коментари в чуждата преса

BB_Erdogan_EUПровелата се във Варна среща на върха между ЕС и Турция получи широк медиен отзвук, като най-често срещания коментар е, че форумът е преминал под сянката на напрежението. Повече издания акцентират, че все пак диалога между двете страни е подновен.
Агенция Ройтерс отбелязва, че срещата не е дала отговор на дългия списък с трудни въпроси от военната интервенция на Турция в Сирия до задържането и арестуването на журналисти.
Франс прес също отбелязва, че организираната от България среща е приключила без напредък по спорните въпроси, както, че много области хвърлят сянка на отношенията между Брюксел и Анкара, за които нито една от страните не е готова за компромиси.
Дойче веле, цитира председателят на ЕС Доналд Туск, който открито заяви, че по време на срещата не са постигнати твърди решения или компромиси.
ЕС и Турция остават ангажирани към споразумението с бежанците, но не постигнаха напредък по споровете между Анкара и Атина за Кипър, отбелязва агенция Блумбърг.
По различен начин отразяват срещата турските медии. Дейли Сабах коментира, че Анкара е останала ангажирана към присъединителния процес въпреки пречките. Има тласък за подобряване на отношенията, отчита вестникът.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани