Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Твърд отговор: НАТО,САЩ и Европа експулсират руски дипломати

[post-views]
Естонски доклад: Русия се готви за война с НАТО

Russia NATO НАТО се включи в координирания отговор на редица страни срещу Русия, заради нападението с химическо оръжие в английския град Солзбъри. Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг обяви, че ще експулсира седем руски дипломати, ще спре акредитация на трима, и ще ограничи руската мисия в пакта до 10 души.
Списъкът със държави проявили солидарност с Великобритания, след опита за покушение срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия расте.
За последните 24 часа, броят на експулсираните руски дипломати нарасна на 143 от 26 страни. Това е най-голямото съгласувано действие на запада срещу руската разузнавателна общност в историята.
До този момент общо 18 страни-членки на ЕС са се включили в координираните наказателни мерки, към които се присъединиха Украйна, Канада, Албания, Македония и Австралия. САЩ освен експулсирането на 60 руски дипломати затвориха и руското консулство в Сиатъл.

Радж Шах – говорител на Белия дом:

„Инцидентът в Обединеното кралство, който доведе до това решение, беше много нагло действие, безотговорно действие. То не само застраши живота на двама души, които бяха отровени, но и много невинни хора. Това не е поведение, което САЩ или съюзниците ни могат да приемат.“

Русия категорично отрича да стои зад опита за покушение срещу Сергей Скрипал и дъщеря му. Москва определи действията срещу  нея, като „провокативен жест“, на който ще отговори реципрочно.  За руското външно министерство масовото експулсиране на дипломати се основава на междусъюзническа солидарност, отколкото на някакви доказателства.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани