Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Икари за Захари Бахаров и Радина Кърджилова

[post-views]
Икари за Захари Бахаров и Радина Кърджилова


2Преди 2 дни в Народния театър Съюзът на българските артисти връчи  наградите „Икар” за 2018 г. Церемонията започна с изпълнение на цигуларите Минчо и Николай Минчеви – баща и син в дует. За най-добра актриса бе обявена Радина Кърджилова за участието й в спектакъла „Танцът Делхи“ на Народния театър, а за най-добър актьор – Захари Бахаров за ролята си в моноспектакъла „Чамкория” на режисьора Явор Гърдев.
Единственото смислено изказване в голямата говорилня да си благодарят един на друг актьори, екипи и роднини направи Галин Стоев, който взе приза за  най-добър режисьор на гилдията.
– През Просвещението се извършва квантов скок в съзнанието на човека. За първи път той се научава да излезе от собствената си глава и да влезе в главата на другия… да погледне на света през неговите очи… Смисълът на културата е в това – да излезеш от затвора на собствените си мисловни конструкции и да откриеш мисловната гледна точка на опонента си. Да изпиташ емпатия. Да изпиташ емоционална съпричастност, да се научиш да съчувстваш. Да се научиш да състрадаваш. Културата ни учи да прекрачваме собствените си граници и да осъществяваме срещи в друго пространство, което се намира над бойното поле на нашите непреодолими  различия. Различията са културни, религиозни, етнически, икономически, социални. Когато тези различия станат прекалено много или прекалено шумни, или прекалено големи, някой винаги започва да ги използва като повод да ни конфронтира един с друг. Тогава те се превръщат в повод за напрежение, за конфликти, в повод за омраза и насилие. Насилие към по-слабия, към този, който не е като нас и който не мисли като нас.
И точно тук се появява културата. Тя ни кара да действаме и мислим не като животни, а като съзнателни индивиди, дарени със свободна роля. Свободната роля е свободна само защото ни позволява да изберем това, което е противоположното на конфликта… което е противоположно на омразата, на глупостта, на комплекса и на страха. Културата ни учи да бъдем свободни. А да бъдеш свободен можеш само тогава, когато се научиш да зачиташ свободата на другия. Културата ни учи на търпимост. Гледайте какво се случва в обществото ни днес. Търпимостта е нещото, от което имаме огромна нужда. Именно днес. Именно тук и сега. Честит празник на всички, които работят за това, културата да възвърне и запази истинския си смисъл – каза големият режисьор. 
Наградата за поддържаща женска роля отиде при София Бобчева за две нейни роли в Народния театър, а отличието за поддържаща мъжка роля взе Явор Бахаров.
Наградата за дебют отиде при актьорите от спектакъла „Ревизор” – Сатиричен театър и НАТФИЗ, „Икар” за куклено изкуство взе спектакълът „Парченцето” на Бургаския куклен театър, а наградата за куклена постановка – „Авеню Q”.
Представлението в Малък градски театър „Зад канала” – „Пияните” от Иван Вирипаев пък бе обявено за най-добрия спектакъл за сезона.
С аплодисменти публиката посрещна Иван Иванов, който взе специалния приз за чест и достойнство.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани