Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите на Северна и Южна Корея се срещат през април

[post-views]
Лидерите на Северна  и Южна Корея се срещат през април

cheloКим Чен Ун и Мун Дже Ин ще проведат първата от повече от десетилетие насам среща между лидерите на Северна Корея и Южна Корея на 27 април, съобщи БиБиСи.
Разговорите ще се проведат в граничното селище Панминчжон, става ясно от съвместно изявление. Датата стана ясна, след като висши официални представители от двете страни започнаха преговори в севернокорейско село, намиращо се край най-строго охраняваната в света граница между двете страни, съобщи АП.
Освен датата и мястото преговорите имаха за цел да преодолеят напрежението около програмата за разработване на ядрени оръжия и балистични ракети на Северна Корея.
Разговорите започнаха в четвъртък сутрин в с. Паджу, което се намира северно от единствения граничен контролно-пропускателен пункт между двете страни – Панминчжон. 
Новината дойде само ден, след като официално беше потвърдено, че Ким Чен Ун се срещнал с китайския лидер Си Цзинпин в Пекин от 25 до 28 март. 
След няколко дни медийни спекулации визитата беше официално потвърдена. Посещението на Ким Чен Ун е станало по молба на Си Цзинпин, уточни „Синхуа”.
Ким е потвърдил, че е готов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп. Китайската държавна телевизия излъчи кадри от Ким и Си, които си стискат ръцете пред знамената на двете страни. 
„Нямаше никакво съмнение, че първата ми визита в чужбина трябваше да е в китайската столица. Това е мой тържествен дълг. Водих плодотворни разговори с президента Си Цзинпин за развитието на отношенията между двете ни партии и двете ни страни, вътрешното положение в двете ни страни, поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и други въпроси”, заявил Ким на банкет в негова чест в Дома на народите в Пекин. На вечерята присъствали и съпругите на лидера на КНДР И Сол Джу и на китайския президент Пън Лиюан.
Това бе първото известно посещение в чужбина на Ким Чен Ун, откакто той стана лидер на КНДР през 2011 г. и първата му среща със Си Цзинпин. Според анализатори посещението му е било подготовка за планираните срещи на върха с Южна Корея през април и със САЩ през май, отбелязва ДПА.
 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани