Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Туристи с въдица и пушка

[post-views]
Туристи с въдица и пушка


IMG_20180323_103933 Преди години с мой приятел, запален риболовец, пътувахме с автомобил до вилна зона и случайно минахме покрай язовир. Да спрем за малко, предложи той. Съгласих се, макар че бързахме да се върнем в града. Знаех за неговата страст, но все пак не носихме рибарски принадлежности. Какво пък, ще погледаме малко мераклиите с въдиците и ще си тръгнем. Приятелят ми обаче не издържа на изкушението. Поиска от един няколко метра корда, от друг взе кукички, разопакова сандвичите в колата и направи смес от тях. Присъстващите на приготовленията му се усмихваха, тъй като кошниците им стояха празни и явно рибата не кълвеше по това време. За моя и тяхна изненада приятелят ми скоро извади малък шаран, след това малко по-голям и продължи с улова си, без да обръща внимание на подканите ми за тръгване… 
За тази далечна история се досетих при посещението ми на изложбата „Природа, Лов, Риболов 2018“ в Международния панаир в Пловдив, проведена под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите. А съорганизатори бяха Изпълнителната агенция по горите и Съюзът на ловците и риболовците в България.  
Такова разнообразIMG_20180323_104448ие от рибарско и ловно оборудване на едно място може да замае главата на всеки посетител. А освен това – лодки и яхти, облекла, обувки, навигационни и оптически уреди… И още – специализирани превозни средства (АТВ и УТВ). Както и велосипеди, задвижвани с батерии – зареждаш ги от контакта с електрически ток за стотинки и се придвижваш на стотина километра безшумно и без замърсяване на природата. Е, цената на тези велосипеди на световно равнище е висока, но пък си заслужава. 
За най-запалените и с по-големи възможности ловци се предлагаха VIP оръжейни комплекси – една цялостна система на комфорт, дизайн и технология. Показани бяха и екзотични трофеи, като лъв, антилопа и жираф. Който е любител само на преживявания и не иска да отстрелва  животни, може да участва на фото лов. 
ЕкспозициятаIMG_20180323_104814 включваше и зоната за екстремни спортове. За тях бе предвидена специална екипировка, фото и видео техника. Можеше да се опита и точността на някои от пневматичните оръжия. Имаше демонстрации на динамична стрелба с пистолет и картечница, както и други атракции. 
Но да се върнем към риболова. Интерес предизвикаха надуваемите лодки, съответстващи на индекси „D” и „С” на класове на мореходност. Клас по мореходност „D”  съответства на маломерен плавателен съд, конструиран и създаден за използване в закрити водоеми като реки, езера и язовири. Силата на вятъра, която е допустима за този клас, е до 4 бала и височина на вълните до 0,3–0,5 м. Клас по мореходност „С” съответства на маломерен плавателен съд, създаден за плаване в крайбрежни води като морета, но може да бъде използван и в закрити водоеми при сила на вятъра до 6 бала и височина на вълните до 2 м. Е, ако уловът е беден, дори и с модерно оборудване една разходка с лодка не е за пренебрегване. Нали някои казват, че ловците и риболовците са туристи с въдица и пушка.
Отделено бе голямо внимание на екологичната тематика, на опазването на природата. Например изработеният по модерна технология електрически джет, олекотен и лесен за пренасяне, гарантира голяма сигурност и не замърсява природата. Със свои материали се представиха редица общини. Всички посетители след попълване на анкетни карти имаха шанс да получат награди като раница от естествена кожа със стол, комплект от хамак и надуваем стол, както и водоотблъскваща ловна грейка… 
И защо ли пак си спомних за онази далечна случка с моя някогашен приятел, взел няколко метра кордIMG_20180323_104656а, кукички назаем и импровизирана смес? Тогава изглеждаше толкова щастлив! Къде ли е сега? Дано да лови риба на някой язовир.             

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани