Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трима балтийските лидери във САЩ: Литва иска повече американски военни в района

[post-views]
Литва увеличава разходите си за отбрана до 2,52 на сто от БВП

litva

Повече американско военно присъствие в балтийските страни-членки на НАТО. С това искане лидерите на Латвия, Литва и Естония заминаха за САЩ, където ще се срещнат с американският президент Доналд Тръмп.
Президентът на Литва Далия Грибаускайте обяви в ефира на националното радио, че във Вашингтон ще се подпише обща декларация, с която отново да бъдат потвърдени безусловните ангажименти в областта на колективната сигурност. Надявам се и занапред да бъде предвидено разполагането на американски подразделения в балтийските страни, каза още тя.
По думите й балтийските страни ще търсят във Вашингтон възможности за подсигуряване на регионалната противовъздушна отбрана, по-специално чрез зенитни ракетни комплекси „Пейтриът“ и „подводници около Литва“.
Литовското правителство смята, че действащата в момента мисия на НАТО за защита на въздушното пространство на трите балтийски страни „Еър Полисинг“ не е достатъчна и трябва да се изгради интегрирана система от ПВО.
Заради обтегнатите отношения между НАТО и Русия след анексирането на Крим и опасенията на балтийските страни от все по-агресивните действия на Москва, Алиансът разположи четири многонационални батальона в региона плюс Полша.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани