Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин се срещна с Ердоган в Анкара: Русия строи първата турска АЕЦ

[post-views]
Шефът на „Росатом“ предупреди за опасност от ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ

rosatom-Първо задгранично пътуване след преизбирането си за четвърти мандат предприе руският президент Владимир Путин. Той пристигна в Анкара за разговор на четири очи с турския си колега Реджеп Таип Ердоган. Предстои и тристранна среща на държавните глави на Турция, Русия и Иран, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Сирия.
В присъствието на руския президент Владимир Путин  бяха положени основите на първата в Турция атомна електроцентрала. Съоръжението ще се изгражда от руската държавна компания „Росатом“ на брега на Средиземно море, в южния окръг Мерсин.
Путин и турският му колега Реджеп Таип Ердоган  обсъдиха на четири очи актуалните световни проблеми, както и теми, свързани с двустранното сътрудничество и бъдещите инвестиции. На дневен ред сред енергийните въпроси е и реализирането на проекта „Турски поток“. Специално внимание се обръща на взаимодействието във военната сфера, при доставката и окомплектоването на руските зенитно-ракетни комплекси С 400, които турското правителство поръча миналата година.
В сряда Анкара ще бъде домакин на тристранна среща на лидерите на Турция, Русия и Иран. Президентите Реджеп Таип Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рохани ще обсъдят ситуацията в Сирия. Припомняме, че трите страни са гаранти на примирието от края на 2016 г., което даде началото на преговорния процес от Астана, фокусиран върху намирането на политическо решение на конфликта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани